Создан Оптовый рынок угольной продукции Украины

12.01.2007, 15:37

28 декабря 2006 года при участии первого заместителя министра угольной промышленности Украины Ю. Зюкова состоялось торжественное собрание участников Оптового рынка угольной продукции Украины. (укр.)

Всіма учасниками установчих зборів було підписано Договір про співробітництво та організацію взаємовідносин Оптового ринку вугільної продукції України. Збори уповноважили ДП "Макіїввугілля" звернутися до Антимонопольного комітету України із заявою про надання дозволу на узгоджені дії учасників Оптового ринку вугільної продукції України.

Оператором Оптового ринку вугільної продукції України обрано ДП "Вугілля України". Обрано раду Оптового ринку вугільної продукції України ОРВПУ у складі семи учасників. До неї увійшли п'ять представників від вуглевидобувних підприємств( ДП "Артемвугілля"; ДП "Свердловантрацит"; ДП "Львіввугілля"; ДП "Торезантрацит"; ДП "Луганськвугілля"), від Оператора Оптового ринку вугільної продукції - ДП "Вугілля України" і представник від Міністерства вугільної промисловості України.

Головою ради Оптового ринку вугільної продукції України обрано Гончарова А. Д. - в. о. генерального директора ДП "Артемвугілля".

Метою створення Оптового ринку вугільної продукції України (ОРУПУ) є максимальне забезпечення потреб споживачів у вугільній продукції за ринковими цінами з урахуванням антидемпінгового захисту державних виробників вугільної продукції на внутрішньому і зовнішньому ринках і фінансово-економічного збалансувало вугледобувних підприємств на рівні розширеного відтворення при мінімізації бюджетних витрат на підтримку вугільної галузі.

1. Забезпечення потреб споживачів у вугільній продукції.

Правилами ОРУПУ передбачається збір заявок на постачання вугільної продукції Оператором ОРУПУ, що надасть можливість реально оцінити потребу у вугільній продукції, її марочний розподіл, вимоги до якості. На цьому рівні, за рахунок чіткого визначення попиту на вугілля, буде можливо раціонально розподілити ресурсну базу, оптимізувати витрати на збагачення вугільної продукції і оптимізувати транспортні витрати, які зменшуватимуть виробничі послуги і, відповідно, впливатимуть на оптову ціну вугілля.

Створення єдиного центру відповідальності дозволить контролювати виконання договорів на постачання вугільної продукції, а саме: дотримуватися виконання договірних умов за якістю вугільної продукції, обсягів постачань і термінів оплати.

Створення ОРУПУ передбачає рівний доступ до ринку вугілля і рівні умови на цьому ринку для споживачів.

Необхідно констатувати, що сьогодні відсутня конкуренція на ринках споживачів вугільної продукції, як серед енергетиків (НАК "Енергетична компанія України"), так і споживачів коксу. Тому Мінвуглепром відчуває з боку споживачів консолідовані зусилля щодо розвалу Оптового ринку енергетичного вугілля з наступним переходом на прямі договори на постачання вугільної продукції.

Існування на ринку одного покупця і більше 30 продавців вугільної продукції за ринковими законами призведе до значного зниження ціни. Тому дешевший ресурс вугілля буде викуплений, а інші виробники, такі як ДП "Шахтарськантрацит", ДП "Торезантрацит", ДП "Сніжнеантрацит", ДП "Орджоникідзевугілля", ДП "Донбасантрацит", ДП "Лисичанськвугілля", ДП "Первомайськвугілля" залишаться без ринку збуту своєї продукції, або будуть вимушені реалізовувати вугілля із значним збитком для підприємства.

Кожен окремий державний виробник вугільної продукції дуже слабкий, щоб протистояти політиці споживача на зниження ціни.

Створення ОРУПУ дозволить нівелювати ці погрози шляхом усереднювання ціни вугільної продукції для споживачів і зробить прозорими механізми розподілу вугілля.

Крім того, функціонування ОРУПУ дозволить планувати обсяги постачань вугілля і, у разі потреби, здійснювати оперативне коректування обсягів постачань шляхом залучення імпортного вугілля або експорту надлишків.

2. Антидемпінговий захист державних виробників.

Державні вугледобувні підприємства на даний час велику частку своєї продукції реалізують через ДП "Вугілля України". Але і цих консолідованих зусиль іноді не вистачає для опору узгодженим діям споживачів вугілля. Особливо це стосується питань ціноутворення на вугільну продукцію.

На даний час відсутні будь-які правила щодо визначення цін на вугільну продукцію. Можна стверджувати, що ринкове ціноутворення на вугілля не діє і не може діяти через монополізацію ринків збуту, а у взаєминах із споживачами застосовується, швидше за все, "ціна споживача".

Монополізація ринків збуту призводить до постійного тиску на ціну вугілля у бік її зниження, тим самим збільшуючи обсяги необхідної держпідтримки на покриття витрат з собівартості вугільної продукції. Таким чином, держпідтримка перетворюється з інструменту забезпечення збалансування економічних пропорцій вугледобувних підприємств на інструмент субсидування споживача без відповідної компенсації виробникові.

При цьому необхідно відзначити, що ціни на вугільну продукцію державних підприємств нижчі за ціну постачання вугілля вугледобувними підприємствами недержавного сектора економіки (наприклад, постачання Павлоградского вугілля на Запорізьку ТЕС ВАТ "Днепроенерго").

Впровадження ОРУПУ створить могутнього гравця на ринку вугілля і дозволить встановлювати справедливу ціну за вугільну продукцію.

3. Фінансово-економічне збалансувало вугледобувних підприємств.

Правилами ОРУПУ, які планується ввести в дію, закріплюються механізми ціноутворення на вугільну продукцію.

Запропоновані механізми передбачають прозорі процедури визначення ціни на вугілля, яке прийняте до балансу, а значить, потрібний національній економіці.

Так, для державних вугледобувних підприємств, які отримують держпідтримку, ціна визначається як різниця між підтвердженими витратами на видобуток вугілля і обсягом бюджетного фінансування з розрахунку на 1 тонну вугільної продукції.

Для прибуткових державних підприємств ціна визначається, як сума питомих витрат на виробництво 1 тонни вугільної продукції і певного обсягу прибутку на забезпечення розширеного відтворення.

І у першому, і в другому випадку держава не втрачатиме контроль над ціноутворенням на базовий енергоносій, а з іншого боку, не допускатимуться передумови для субсидування державою споживачів вугільної продукції.

Встановлення справедливої ринкової ціни на вугільну продукцію для споживача зменшить потребу у фінансуванні з Державного бюджету вугільної галузі.

Створення ОРУПУ передбачає можливість впровадження механізмів стимулювання видобутку вугілля, оскільки дозволяє перейти до виплати держпідтримки на відшкодування витрат з собівартості вугільної продукції пропорційно вугіллю, видобутому і відвантаженому покупцеві.
По материалам пресс-центра Министерства угольной промышленности Украины.

Читайте також

Читайте также