Кардинальная смена инвестиционной политики в ТЭК

29.01.2007, 12:34

Государство отказывается от прямого финансирования инвестиционных программ в сфере ТЭК, и будет стимулировать самостоятельное привлечение компаниями инвестиционных средств. (укр.)

Про це повідомив заступник міністра палива та енергетики України Сергій Тітенко під час семінару з навчання представників регіональних енергетичних компаній навичкам підготовки інвестиційних проектів.

"Протягом декількох років фінансування інвестиційних проектів здійснювалося напряму з Державного бюджету. Минулого року ця цифра складала 652 млн. грн. Розуміючи, що ця цифра недостатня, і що пряме фінансування з бюджету не є ринковим механізмом, в теперішньому бюджеті принципово змінений підхід до фінансування інвестпроектів.

"Сьогодні 652 млн. грн. підуть на здешевлення кредитів, тобто використовуватимуться лише на погашення відсотків по кредитам, які державні компанії самостійно оформлятимуть", - підкреслив посадовець: "Де б ви не отримали кредит, відсотки ви сплачувати не будете".

"Але головне, щоб ви зрозуміли нову ідеологію підходів до фінансування. Якщо в минулому всі мали гроші закладені в інвестиційних програмах, то сьогодні після отримання кожного кредиту надходитиме час його повернення. І якщо ви не реалізуєте до того часу проект, значить, не буде коштів на повернення кредиту. В такому разі ні НКРЕ, ні Мінпаливенерго, ні Кабінет Міністрів не будуть допомагати таким компаніям", - наголосив він.

"Якщо ви зрозумієте цей принцип, ви зрозумієте, які підходи необхідні при формуванні технічко-економічних обґрунтувань проектів. Це не є те ТО, до яких ми звикли, без чітких розрахунків окупності, графіків робіт та термінів виплат за кредитами.

"Кожне ТЕО має бути найдосконалішим, графік залучення кредитів та впровадження проектів має стати настільною книгою кожного керівника", - також сказав Сергій Тітенко.

Він також повідомив, що Мінпаливенерго пропонуватиме вносити в трудові контракти перших керівників державних компаній записи про конкретні завдання з реалізації інвестиційних проектів. "Таким чином ми хочемо стимулювати кожного керівника до інвестиційної діяльності, яка має вестися нарівні з поточними справами", - сказав посадовець.

"Принципово важливою стає інвестиційна діяльність кожної компанії, і для цього ми сьогодні створюємо підвалини", - наголосив Сергій Тітенко.

Крім цього, за його словами, Мінпаливенерго рекомендуватиме НАК "ЕКУ" створити, в разі необхідності, в структурі підпорядкованих їй компаній окремі підрозділи, які б займалися виключно інвестиційною діяльністю, а також ввести посади заступників директора із інвестиційної діяльності. Сергій Тітенко сказав, що Мінпаливенерго наполягатиме, щоб у компаніях була змінена система матеріального заохочення цих працівників.

"Крім цього, ми будемо наполягати, щоби питання інвестицій розглядалися на кожному засіданні наглядових рад, щоб окремим пунктом ці питання розглядалися на загальних зборах акціонерів, щоб оцінку керівникам ми могли давати в першу чергу за те, як вони реалізують інвестиційну політику", - зазначив посадовець.
По материалам пресс-службы Министерства топлива и энергетики Украины.

Читайте також

Читайте также