Минуглепром подвел итоги работы за 2006 год и определил задания на 2007 год

26.01.2007, 12:31

25 января под председательством министра угольной промышленности Украины Сергея Тулуба состоялось заседание Коллегии Минуглепрома. (укр.)

Основними питаннями для обговорення були результати роботи вугільної галузі у 2006 році та завдання на поточний рік.

"Завдання, яке в серпні минулого року поставив перед шахтарями прем'єр-міністр України Віктор Федорович Янукович щодо забезпечення підприємств електроенергетики, промисловості, сільського господарства, комунально-побутових споживачів і населення країни вугіллям у необхідній кількості і потрібної якості - виконане", - наголосив у своєму виступі Міністр вугільної промисловості.

У минулому році в Україні видобуто 80,3 млн. тонн, що на 2,2 мільйони більш, ніж в 2005 році, і на 100 тисяч, - ніж в 2004.

Сергій Тулуб відзначив, що незважаючи на низку ускладнюючих чинників, які мали і мають місце на багатьох шахтах, підлеглих Міністерству, "ми минулого року збільшили в порівнянні з 2005 роком видобуток на 240 тисяч тонн, і видали на-гора 46,4 млн. тонн".

"У цьому заслуга, перш за все, наших шахтарів, прохідників, всіх тих, хто безпосередньо в працює в шахті, хто на місцях організовує процеси вуглевидобування. У тому числі і командирів виробництва, присутніх сьогодні на колегії", - наголосив міністр.

Серед проблем, які довелось вирішувати новому складу Міністерства, він відзначив:

- заборгованість по заробітній платі, яка складала 166 млн. грн., зокрема на працюючих шахтах - майже 93 млн. гривень;

- неплатежі і борги споживачів - енергетиків і коксохіміків, за відвантажену вугільну продукцію;

- недофінансування галузі з державного бюджету.

Колегія, за підтримки уряду, ці питання оперативно вирішила, і, звичайно, це дало свої результати.

Сьогодні, - повідомив міністр, - поточна зарплата виплачується повністю і, заборгованості по ній немає на працюючих шахтах.

У жовтні було припинено падіння об'ємів вуглевидобування. За останні 5 місяців минулого року було введено в роботу 51 нову лаву, тоді як за попередні 7 місяців - тільки 67. Тобто в серпні - грудні вводилося щомісячно в роботу на 2 лави більше, ніж в січні - липні. Вперше за останні два роки в жовтні, листопаді і грудні - введення лав, перевищував їх вибуття. Скоротилося з 14 до 6 кількість шахт, що не мають очисних забоїв.

Майже в два рази збільшені об'єми будівельно-монтажних робіт на шахті-новобудові ©10 "Нововолинськая", введені також нові потужності по видобутку вугілля в об'ємі 600 тис. тонн.

За період роботи нової колегії на технічне переозброєння лав і прохідницької техніки направлено 463 млн. грн., тоді як за січень-липень тільки 163 млн. гривень.

Разом з цим, Колегія затвердила нові пріоритети, направлені на відродження і розвиток галузі: з капітального будівництва і введення нових потужностей, з проходки, з ремонту гірничошахтного устаткування, з використання вторинних ресурсів, контроль за якістю вугільної продукції, з реструктуризації, з соціальних питань, з підвищення ролі галузевого наукового потенціалу тощо.

"Врешті решт, все це зводиться до підвищення ефективності державного управління, аби відсікти тіньові схеми і дати можливість працювати добросовісним керівникам і інвесторам", - наголосив Сергій Тулуб

За його словами, тільки за рахунок організаційних заходів по забезпеченню прозорості процедур закупівель за державні кошти і оптимізації їх використанням при покупці очисних прохідницьких комбайнів, конвеєрів, стрічки, засобів індивідуального захисту ми отримали за друге півріччя року, що пішов, економію бюджетних коштів у розмірі 118 млн. гривень.

"Напрями реформування вугільної галузі ми обговорювали на попередніх засіданнях, і сьогодні відповідні документи вже підготовлені на розгляд Кабінету Міністрів України", - повідомив міністр.

Серед колективів, які успішно працювали в минулому році і справилися зі встановленими завданнями, Сергій Тулуб відзначив у своєму виступі ДП "Свердловантрацит", "Антрацит", "Луганськвугілля", "Дзержінськвугілля", а також колективи шахт "Росія", "Красноліманська", "Белозерська", "Північна", "Імені К.А Румянцева", ш/у "Луганське", "Комсомольська", "Імені Космонавтів", "Харківська", "Междуреченськая", "Надія" та інші.

В цілому ж 6 державних підприємств і 46 шахт виконали встановлене завдання з видобутку вугілля видавши на-гора додатково 5,7 млн. тонн.

Окрім цього, 49 ділянок (бригад) працювали в режимі більше 1000 тонн видобутку вугілля в добу.

"Успіх цих і багатьох інших шахт, ділянок і бригад визначали злагодженість колективів, творчий підхід до вирішення виниклих перед ними проблем, високий рівень керівництва і відповідальності за доручену справу від робочого до керівника бригади, ділянки, шахти", - наголосив Сергій Тулуб.

Окрім завдань на 2007 рік із збільшення видобутку вугілля та зростання проходки Міністр визначив наступні:

- забезпечити 100% оплату заробітної плати;

- розробити по кожній шахті річну програму зниження витрат;

- запровадити дієву процедуру державного контролю діяльності держпідприємств;

- посилити процедури контролю за цільовим використанням бюджетних коштів.

"Необхідно глибоко і різносторонньо проаналізувати роботу своїх колективів за 2006 рік, розробити дієві заходи з корінного поліпшення роботи в поточному році за всіма показниками, особливо з нарощування об'ємів проведення гірських виробок і видобутку вугілля. У розділ нашої практичної діяльності треба поставити турботу про людей, про кадри, рішення соціальних питань, організацію відпочинку трудящих, задоволення їх потреб і потреб. Необхідно пригадати і відновити наукову організацію праці і виробництва, при якій формується дві умови праці: перша - умова, за якої людина може високопродуктивно трудитися; друга - за якої людина хоче високопродуктивно трудитися", - наголосив Міністр вугільної промисловості.

Також Сергій Тулуб повідомив, що в лютому відбудеться конференція з бригадирами, що очолюють прохідницькі бригади і бригади робочих очисного забою, на якій будуть підведені підсумки їх роботи за минулий 2006 рік, відзначені бригади з кращими показниками в роботі, а також обговорені завдання на поточний рік.
По материалам пресс-центра Министерства угольной промышленности Украины.

Читайте також

Читайте также