8 марта - Международный день прав женщин и мира

06.03.2007, 11:58

На сегодняшний день в Вооруженных Силах Украины проходят службу 18,5 тысяч женщин-военнослужащих. (укр.)

На сьогодні у Збройних Силах України проходять службу та працюють понад 70 тисяч жінок. З них близько 18,5 тисяч - жінки-військовослужбовці. Зокрема, 1143 офіцерів серед яких 4 - з гордістю на своїх тендітних плечах носять погони "полковника".

Також, у військових одностроях служать 2454 жінок-прапорщиків, 14825 жінок, які проходять службу за контрактом та ще 111 - навчаються у вищих військових навчальних закладах. Крім того, в органах військового управління, установах, частинах і з'єднаннях, навчальних закладах Збройних Сил України працюють 52 тисячі жінок.

Щодня на бойове чергування з протиповітряної оборони нашої держави заступає майже 1000 жінок-військовослужбовців. І навіть у святковий день 8-го березня на пунктах бойового чергування Повітряних Сил ЗС України нестимуть службу більше 600 жінок-планшетистів, радіотелеграфістів, зчитуючих, телефоністів, тощо.

За майже 15 років миротворчої діяльності України у складі національних миротворчих контингентів мир і спокій у "гарячих" точках планети боронили 27 українських військовослужбовців-жінок.

Представниці прекрасної статі проходять службу та працюють в усіх видах та родах військ Збройних Сил України. Найбільше вони представлені у частинах і з'єднаннях Сухопутних військ - понад 7 тисяч. У Повітряних Силах ЗС України проходять службу майже 6,5 тисяч жінок.

Так, в авіаційній транспортній бригаді, що дислокується на Вінниччині, проходить службу льотчик-штурман вертолітної ланки пошуково-рятувального забезпечення старший лейтенант Тетяна Конарьова-Шиляєва, на особистому рахунку якої понад 220 годин нальоту на вертольотах Мі-2 та Мі-8.

Постійно до чергування в системі пошуково-рятувального забезпечення залучається льотчик-штурман змішаної ескадрильї авіаційної навчальної бригади Харківського університету Повітряних Сил старший лейтенант Вікторія Звєрєва. Не дивлячись на те, що Вікторія лише у 2003 році закінчила навчання, на її рахунку вже 90 повітряних годин.

У 1993 році вперше в історії Військово-Морських Сил України одна з декількох абітурієнтів-дівчат успішно склала вступні іспити і була зарахована курсантом Севастопольського військово-морського інституту ім. П. С. Нахімова. Цією дівчиною була Марта Худицька, яка сьогодні вже має військове звання капітан 3 рангу і очолює Головний бойовий інформаційний пост ситуаційного відділу командного центру Військово-Морських Сил ЗС України.

У якості старшого помічника оперативного чергового похідного штабу капітан 3 рангу Марта Худицька брала участь у поході до берегів Болгарії великого десантного корабля "Костянтин Ольшанський", а згодом - у далекому поході на військовому транспорті "Балта" у Середземне море, де виконувала обов'язки начальника командного пункту.

Підрозділ, яким командує капітан 3 рангу Марта Худицька, успішно виконував завдання зі збору, узагальнення, аналізу, відображення та видачі даних про морську обстановку під час багатонаціональних навчань "Сорбет-ройал-2005", активацій "Blackseafor", оперативно-стратегічного навчання "Чисте небо".
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також

Читайте также