ДК "Укргазвыдобування" интенсифицирует разработку Юлиевского нафтегазоконденсатного месторождения

11.05.2007, 12:08

ДК "Укргазвыдобування" начала реализацию трех проектов для интенсификации разработки Юлиевского нефтегазоконденсатного месторождения. (укр.)

ДК "Укргазвидобування" впроваджує низку проектів, що дозволять інтенсифікувати розробку Юліївського нафтогазоконденсатного родовища та збільшити обсяги виробництва природного та скрапленого газу, конденсату та нафти. Компанія розпочала будівництво газопроводу Скворцівка-Юліївна, проектування будівництва на Юліївському родовищі дотискної компресорної станції та впровадження технології низькотемпературної абсорбції

Будівництво газопроводу Скворцівка-Юліївка дозволить подавати газ із Скворцівського родовища на Юліївську установку комплексної підготовки газу (УКПГ). Після завершення будівництва газопроводу, яке заплановане на початок 3 кварталу поточного року, компанія збільшить виробництво скрапленого газу на 3,5 тис. т щороку.

Впровадження технології низькотемпературної абсорбції спрямоване на збільшення виробництва скрапленого газу на 2 тис. т щороку. У зв'язку з впровадженням відбудеться монтаж додаткового обладнання Юліївської УКПГ. Завершення робіт очікується в 4 кварталі 2007 року.

Також розпочато проектування будівництва на Юліївському родовищі дотискної компресорної станції (ДКС), введення в експлуатацію якої планується в 1 півріччі 2008 року. ДКС дозволить знизити робочий тиск свердловин і таким чином підтримувати стабільний рівень видобутку газу, конденсату та пропан-бутану.

Водночас за результатами геолого-економічної оцінки Юліївського родовища та аналізу стану розробки були визначені перспективні ділянки, на яких Компанія розпочала буріння експлуатаційних свердловин. На даний час експлуатаційне буріння здійснюється із застосуванням одночасно трьох бурових верстатів. Це дозволить залучити до експлуатації всі виявлені запаси вуглеводнів та прискорити темп розробки родовища.

Юліївський нафтогазопромисел (НГП) ГПУ "Харківгазвидобування" розташований в смт. Старий Мерчик Валківського району Харківської області. Юліївським НГП розробляються 3 родовища: Юліївське нафтогазоконденсатне родовище (НГКР), Нарижнянське газоконденсатне родовище (ГКР) та Безлюдівське ГКР. Загальний фонд свердловин складає 53 од.

Юліївське нафтогазоконденсатне родовище є одним із наймолодших в Україні. Воно було відкрито у 1987 р. Дослідно-промислова експлуатація газоконденсатних покладів розпочата на ньому у 1994 р., нафтових покладів - у 2000 р. У 1997 році на промислі побудований технологічний комплекс із витягу пропан-бутану потужністю 25 тис. тонн на рік. Паралельно побудована виробнича інфраструктура промислу: газопровід до Харкова, конденсатопровід до станції Мерчик, зовнішнє електропостачання, дороги.

У 2003 р. ДК "Укргазвидобування" завершила роботи з реконструкції газопроводу-відводу "УКПГ Юліївка - м. Богодухів - УКПГ Степова", що з'єднує Юліївське родовище з магістральним газопроводом Шебелінка-Полтава-Київ. Паралельно діючому газопроводу діаметром 273 мм була прокладена ще одна гілка діаметром 530 мм та довжиною 16 км. Це дозволило наростити видобуток на Юліївському й Шебелинському родовищах та забезпечити потреби Харкова у паливі протягом усього опалювального сезону. У 2003 році була введена до експлуатації залізнична гілка довжиною 4,8 км, що дало можливість транспортувати газовий конденсат та пропан-бутан у залізничних цистернах безпосередньо з родовища.
По материалам пресс-службы ДК "Укргазвыдобування".

Читайте також

Читайте также