Уточнены потери Красной Армии в Великой Отечественной войне

05.05.2007, 16:09

По уточненным данным Министерства обороны РФ, военные потери Советского Союза в Великой Отечественной войне 1941-1945 годов составляют 8 млн. 860 тыс. 400 человек. Об этом сообщил начальник Военно-мемориального центра (ВМЦ) Вооруженных сил РФ генерал-майор Александр Кирилин. (укр.)

Попередню інформацію було оприлюднено в 1993 році. Тоді офіційні дані втрат військовослужбовців, з яких був знятий гриф таємності, становили 8 млн. 668 тис. 400 осіб. Із того часу ця цифра збільшувалася в наслідок діяльності пошукових загонів і роботи в архівах.

Олександр Кирилін пояснив, що при підрахунку втрат не враховувалися дані госпіталів і паспортний перепис населення післявоєнних років. Усього, як відзначив він, у роки війни загинули близько 11 млн. радянських громадян, що приймали активну участь у бойових діях, - кадрових військовослужбовців, ополченців та партизан.

Начальник військово-меморіального центру уточнив, що в архівних картках Міноборони міститься інформація про 18 млн. загиблих. Однак, за його словами, ці дані не відповідають дійсності, оскільки вони складалися під час війни некваліфікованими працівниками і неодноразово дублювалися (на одного загиблого надходило кілька документів - з військових частин, госпіталів).

Суперечка про втрати Радянської Армії в роки Великої Вітчизняної війни ведеться з 1945 року. У 1946 році Сталін оголосив, що загальні втрати (цивільних і військові) становили 7 млн. чоловік. Згодом ця цифра постійно зростала й за часів керування М. Хрущова сягнула 20 млн., а в роки перебудови - 27 млн.
По материалам Укринформа.

Читайте також