Україна вперше в історії отримала Нобелівську премію миру

12.12.2022, 15:28
фото Олександра Матвійчук, голова"Центру громадянських свобод"

В Осло, столиці Норвегії, вібулась церемонія вручення Нобелівської премії миру. Цього року премію розділили представники України, Білорусі та росії. В історії незалежної України це перша така нагорода. ЇЇ  отримала українська правозахисна організація "Центр громадянських свобод‎", яка 15 років працює заради захисту прав людей в Україні та закордоном.

Голова "Центру громадянських свобод" Олександра Матвійчук  розпочала свою нобелівську промову зі слів: "Ми пишаємося, що сьогодні вперше українська мова прозвучить на офіційній церемонії". Правозахисниця наголосила, що покоління, які прийшли вже після Другої світової війни, почали сприймати права та свободи як даність. "Але права людини не виборюються раз і назавжди. Цінності сучасної цивілізації треба захищати", - сказала українська лауреатка.

Вона закликала реформувати міжнародну систему для захисту людей від війн та авторитарних режимів, додавши, що "ООН, створена після Другої світової війни її переможцями, заклала для окремих країн невиправдані індульгенції".

Матвійчук закликала створити міжнародний трибунал, щоби притягнути Путіна, Лукашенка та інших воєнних злочинців до відповідальності. Але вона також підкреслила, що "справедливість не має залежати від стійкості авторитарних режимів".

"Ми досі дивимося на світ через призму Нюрнберзького трибуналу, де воєнних злочинців засудили, лише коли нацистський режим впав", - сказала лауреатка.

Вона закликала світ взяти на себе відповідальність за вихід із глобальної кризи, а також бути солідарним з Україною.

"Ви не маєте бути українцями, щоб підтримати Україну. Достатньо бути просто людиною", - наголосила правозахисниця.

Разом з українською організацією премію також отримала російська організація "Меморіал" та білоруський правозахисник Алесь Беляцький.

 

 

Читайте також