В Європарламенті вручили премію Сахарова українському народу

14.12.2022, 15:51
В Європарламенті вручили премію Сахарова українському народу

В Європарламенті відбулася церемонія вручення премії Сахарова "За свободу думки" за 2022 рік, яку було присуджено мужньому народу України в особі Президента, обраних лідерів та громадянського суспільства.

На врученні були представники ДСНС України, парамедикиня Юлія Паєвська (Тайра), правозахисниця Олександра Матвійчук ("Центр громадянських свобод"), та мер тимчасово окупованого Мелітополя Іван Федоров.

Голова Європейського парламенту Роберта Мецола під час свого виступу наголосила, що сьогодні народ України хоробро бореться за свою свободу та незалежність.

"Послання з Європи було чітким: ми стоїмо з Україною. Ми не будемо відводити погляд. Український народ веде не лише війну за незалежність, але й війну за цінності. Цінності, які лежать в основі нашого життя в Європейському Союзі і які ми протягом тривалого часу мали розкіш сприймати як належне кожного дня", - сказала вона.

Під час церемонії у Європейському парламенті по з відеозв'язку виступив президент Володимир Зеленський.  Попросивши хвилиною мовчання вшанувати всіх загиблих у війні, президент України сказав, що треба діяти зараз, не чекаючи закінчення війни, щоб притягнути до відповідальності всіх, хто її розв'язав. Він закликав підтримати створення міжнародного трибуналу для притягнення до відповідальності за злочини, скоєні Росією.

Премія Сахарова за свободу думки заснована 1988 року. Це щорічна нагорода, названа на честь відомого радянського вченого та дисидента Андрія Сахарова. Її вручають людям, які зробили винятковий внесок у боротьбу за права людини у всьому світі.

 

 

Читайте також