Запорізька АЕС працює з ризиком порушення норм радіаційної та пожежної безпеки – "Енергоатом"

15.08.2022, 13:02
Запорізька АЕС працює з ризиком порушення норм радіаційної та пожежної безпеки – "Енергоатом"

Станом на 08:00 15 серпня 2022 року Запорізька АЕС працює з ризиком порушення норм радіаційної та пожежної безпеки. Обстріли ЗАЕС російськими військами з РСЗВ спричинили серйозний ризик для безпечного функціонування станції. Про це повідомляє "Енергоатом" в Telegram.

Внаслідок атаки на Запорізьку АЕС на одному з енергоблоків спрацював аварійний захист – і один із трьох енергоблоків, що працюють, тепер відключено. При обстрілі серйозно пошкоджено азотно-кисневу станцію, об’єднаний допоміжний корпус, насосну станцію господарсько-побутових стоків. Ушкодження також отримало відкритий розподільний пристрій 750 кВ (ВРП-750).
"Окупанти обстріляли пожежну частину, розташовану за територією ЗАЕС і призначену для її захисту від пожеж та їх гасіння у разі надзвичайних ситуацій на станції. Залишаються ризики витоку водню та розпилення радіоактивних речовин, висока та пожежна небезпека", – йдеться у повідомленні.

Крім того, пошкоджено три датчики радіаційного моніторингу навколо майданчика СВЯП АЕС.
"Український персонал станції продовжує працювати та докладати всіх зусиль для забезпечення ядерної та радіаційної безпеки, а також ліквідації наслідків пошкоджень. ЗАЕС досі окупована та контролюється російськими військовими. Враховуючи, що дії загарбників передбачити неможливо, загроза фізичній безпеці станції залишається", – підкреслюється у повідомленні.


 

Читайте також