Уряд схвалив проєкт Державного бюджету на 2023 рік

14.09.2022, 11:01
Уряд схвалив проєкт Державного бюджету на 2023 рік

Кабінет міністрів схвалив законопроєкт про Державний бюджет України на 2023 рік. Найближчим часом разом із відповідними матеріалами проєкт бюджету буде передано на розгляд Верховної Ради України.

У Державному бюджеті на 2023 рік є один головний пріоритет — оборона та безпека нашої країни. На цьому наголосив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

"Бюджет 2023-го року — це бюджет для перемоги. Вже зараз ми чесно говоримо суспільству, що рік буде непростим. Війна — це дорого. Дуже дорого. Тому головне завдання — максимально ефективно використовувати кошти, які у нас є", — зазначив Денис Шмигаль.

Як повідомив Глава Уряду, понад 1,1 трлн грн або майже 50% всіх видатків, згідно із затвердженим проектом держбюджету, буде спрямовано для сектору безпеки й оборони.

Ще одним важливим напрямком бюджету буде фінансування соціальних програм. За словами очільника Уряду, 35% видатків складатимуть пенсії, субсидії, допомога малозабезпеченим родинам, виплати внутрішньо переміщеним особам, витрати на медицину й освіту.

"Це більше 800 млрд грн. Важливо, що Уряд буде збільшувати допомогу адресно саме тим, хто цього найбільше потребує, зокрема ми передбачаємо збільшення фінансування Пенсійного фонду з бюджету на більш ніж 30 млрд гривень", — відзначив Денис Шмигаль.

Також Прем’єр-міністр підкреслив, що будуть скорочуватися всі інші видатки, зокрема, на органи державної влади: «Ми зменшуємо кількість чиновників, урізаємо зарплати та премії. За винятком силових структур, видатки на утримання органів державної влади буде скорочено на 11,6 млрд гривень, порівняно з 2022 роком».

Крім того, в рамках кошторису на 2023 рік буде створено бюджетний Фонд ліквідації наслідків збройної агресії у розмірі не менше 19 млрд грн. За словами Прем’єр-міністра, там планується акумулювати конфісковані кошти росії та росіян, а також міжнародну допомогу на швидке відновлення. Також передбачено додаткову дотацію на компенсацію витрат для місцевих бюджетів у зв’язку з війною у розмірі 24 млрд грн.

 

 

 

Читайте також

Читайте также