Україна подає заявку на вступ до НАТО у пришвидшеному порядку - Зеленський

30.09.2022, 18:07
фото  - https://www.president.gov.ua/

Україна подає заявку на вступ до Організації Північноатлантичного договору (НАТО). Про це у п'ятницю, 30 вересня, повідомив президент України.

За словами Володимира Зеленського, де-факто Україна вже пройшла свій шлях НАТО, довівши сумісність зі стандартами Альянсу. Тепер же Україна готова вступити у НАТО офіційно за пришвидшеною процедурою.

"Сьогодні Україна подає заявку, щоб зробити це де-юре. За процедурою, яка відповідатиме нашому значенню для захисту всієї нашої спільноти. У пришвидшеному порядку. Ми робимо свій визначальний крок, підписуючи заявку України на вступ у пришвидшеному порядку до НАТО. Ми знаємо, що це можливо. Ми бачили, як цьогоріч Фінляндія та Швеція розпочали приєднання до Альянсу без Плану дій щодо членства. Це – справедливо. Справедливо і для України", – зазначив Володимир Зеленський.

Заявка на вступ до НАТО була подана за підсумками засідання Ставки Верховного Головнокомандуючого та РНБО, які відбулися у п'ятницю, 30 вересня.

"Ми розуміємо, що це потребує консенсусу всіх членів Альянсу. Розуміємо, що треба вийти на такий консенсус. І тому, поки це відбуватиметься, ми пропонуємо реалізувати наші пропозиції щодо гарантій безпеки для України і всієї Європи згідно з Київським безпековим договором (Kyiv Security Compact), що розроблений і представлений нашим партнерам", – сказав президент.

За словами Володимира Зеленського, Україна не відмовляється від переговорів із Росією, але за умови, що там буде інший президент.

 

Читайте також

Читайте также