Как закрепить позитивные тенденции в аграрном секторе

10.10.2000, 11:21

9 октября Премьер-министр Украины Виктор Ющенко провел совещание, на котором рассматривались вопросы аграрного сектора экономики. (укр.)

Вперше за останні роки сільськогосподарське виробництво в Україні не лише стабілізувалося, а й зросло за 9 місяців на 1,3 відсотка. При збереженні таких темпів можна очікувати збільшення валової аграрної продукції у 2000 році на 1,6%, а харчової промисловості - майже на 16%.

Міністр аграрної політики Іван Кириленко повідомив, що цього року в Україні буде зібрано 24,5 млн. тонн зернових. Такий прогноз цілком ймовірний, враховуючи, що станом на 9 жовтня тільки з третини площ намолочено вже 1,24 млн. тонн зерна кукурудзи. Це втричі більше, ніж на відповідну дату торік. Збір насіння соняшнику також перевершив минулорічні показники на 440 тис. тонн, досягши 2,79 млн. тонн. Добра основа закладається й під урожай наступного року. На сьогодні в кращих умовах посіяно майже 8,5 млн. гектарів озимих - на 1 млн. га більше проти 1999 року. Виорано на зяб 4,2 млн. гектарів.

На нараді відзначалося, що досягнуте в аграрному виробництві за 9 місяців цього року однозначно підтверджує правильність рішучого проведення реформ на селі. Незважаючи на всі труднощі, були знайдені можливості для фінансової підтримки реформованих господарств. Проте Урядові слід вжити негайних заходів для поліпшення забезпечення селян тракторами і збиральною технікою, якісним насінням, вітчизняними добривами, засобами захисту рослин.

Тому у Державному бюджеті на 2001 рік передбачається збільшити порівняно з минулим роком видатки на розвиток сільського господарства в 1,6 раза (без передбачених коштів від повернення бюджетних позичок).

Державна підтримка має бути надана особистим господарствам населення, де виробляється значна частка продукції. Для цього необхідно значно розширювати мережу обслуговуючих кооперативів, кредитних спілок та інших форм співпраці, що прискорюють переробку та надходження сільськогосподарської продукції на ринок. Важливим чинником для успіху аграрної реформи стане прийняття фундаментальних законодавчих актів, що завершать формування ринку землі, операцій з нерухомістю, прогресивного оподаткування, умов для інвестування. За підсумками наради дано відповідні доручення керівникам міністерств і відомств.
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також