Советчик и консультант крестьянина-собственника

11.10.2000, 11:43

В Киеве прошла международная конференция по вопросам создания консультативной службы для индивидуальных сельхозпроизводителей. Организаторами конференции выступили Министерство аграрной политики Украины и Министерство Великобритании по делам международного развития. (укр.)

Потенційними фермерами в Україні можуть стати майже 300 тисяч селян, які за рахунок земельних часток розширили свої особисті підсобні господарства. Як й іншим аграрним виробникам, їм необхідна правова допомога, знання з новітніх агротехнологій та бізнесу. Порадником у цьому має стати національна сільськогосподарська дорадча служба.

Учасників конференції привітав у вступному слові Віце-прем'єр-міністр Михайло Гладій. Він відзначив, що в Україні відбулася одна з найбільших в цьому столітті приватизацій. Відповідно до Указу Президента України з початку 2000 року 6,3 млн. громадян, переважно колишні колгоспники, стали власниками земельних паїв. Свої земельні паї (середнім розміром 4,2 га.) 5,5 млн. нових власників передали в оренду 13 тисячам приватних підприємств, утвореним на базі колишніх колективних. В ринкових умовах нові господарства зобов'язані ефективно використовувати землю і вести прибутковий бізнес. Адже їм треба не лише розрахуватися з людьми за оренду, а й мати кошти для розвитку виробництва.

Допомогти агровиробникам покликані створені при Мінагрополітики та місцевих органах самоврядування центри реформування сільського господарства. Але практика свідчить, що адміністративні структури не завжди можуть вирішити всі питання. Особливо коли йдеться про психологію селянина, про прийняття ним результативних господарських рішень, освоєння нових технологій. Селянин хоче цілком довіряти людям, які хочуть допомогти йому прибутково вести бізнес.

Тому в більшості розвинених країн успішно діють сільськогосподарські дорадчі служби - незалежні та неприбуткові за формою організації. На першому етапі вони потребують державної та міжнародної технічної допомоги. В Україні, зазначив Михайло Гладій, для цього можна використати потенціал Мінагрополітики, державних адміністрацій, наукових і освітніх закладів. Прикладом може служити Львівська аграрна дорадча служба, створена облдержадміністрацією за підтримки проекту Європейського Союзу ТАСІС. За короткий строк ця організація завоювала довіру селян. Тож на розвиток її діяльності в обласному бюджеті передбачено 200 тисяч гривень.

В ході конференції відбувся плідний обмін досвідом роботи сільськогосподарських дорадчих служб в Латвії, Литві, Польщі та Росії. Йшлося зокрема про методи юридичного оформлення діяльності, підходів до самофінансування, розробки комерційних послуг для клієнтів. Вітчизняні здобутки у цій сфері презентували представники Вінницької, Волинської, Дніпропетровської, Донецької, Львівської, Одеської областей, де здійснюються пілотні проекти створення стабільних сільськогосподарських дорадчих служб.
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також