Украина-ФРГ: совместные шаги в аграрном производстве

26.10.2000, 11:27

25 октября состоялась встреча Вице-премьер-министра Украины Михаила Гладия с послом Федеративной Республики Германия в Украине Дитмаром Штюдеманном, на которой обсуждалось состояние сельскохозяйственного производства в нашей стране. Об улучшении дел в отрасли свидетельствуют цифры, приведенные на встрече: крестьяне Украины оплатили на 40 млн. грн. больше фиксированного сельскохозяйственного налога, а предприятия отрасли 100-процентно рассчитались с бюджетом. (укр.)

Михайло Гладій проінформував гостя, що відповідно до Указу Президента України з початку року 6,3 млн. селян стали власниками земельних паїв середнім розміром 4,2 га. В натуральну та орендну плату за земельні паї та частки майна вони вже отримали 6 млн. тонн зерна нового врожаю (торік - менше 2 млн. тонн). Враховуючи, що ціни на зерновому рину України значно вищі за світові, це сприятиме значному поліпшенню становища селян.

Державою зроблено необхідні кроки для розвитку аграрного ринку, захисту виробників від спекуляцій та коливання цін. Тому тільки за 8 місяців цього року закордонні та вітчизняні інвестиції в аграрну галузь досягли $700 млн. В Україні створюється сприятливе законодавче поле для іноземних інвестицій.

Михайло Гладій підкреслив, що приватне господарювання покінчило із практикою неповернення боргів і кредитів, зокрема й іноземних, які раніше перекладалися на плечі держави. Тепер селяни України розраховують на свої сили й можливості. Окрім великих господарств, потенційними фермерами в Україні можуть стати майже 300 тисяч селян, які за рахунок земельних часток розширили свої угіддя. Як й іншим аграрним виробникам, їм необхідна правова допомога, знання з новітніх агротехнологій та бізнесу. Порадником у цьому має стати національна сільськогосподарська дорадча служба, допомогу у створенні якої надають ряд провідних країн. У цій справі важливий і досвід ФРН, де було успішно вирішені питання земельної реформи на східних землях.

Дітмар Штюдеманн повідомив, що, окрім здійснення ряду практичних проектів, німецька сторона готова надати допомогу у створенні в Україні мережі аграрних банків, сучасної статистики. Буде продовжена робота спільних груп фахівців щодо прискорення реформування сільського господарства України.
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також