Крестьянам помогут рассчитаться за иностранную агротехнику

24.10.2000, 13:15

Хозяйствам Украины будут созданы условия для погашения задолженности перед государственным бюджетом за импортную сельхозтехнику, которая была закуплена на кредиты, взятые под гарантии правительства Украины. (укр.)

Це передбачає проект Закону України про реструктуризацію такої заборгованості, схвалений на засіданні 23 жовтня Урядового комітету з реформування аграрного сектору та з питань екології під головуванням Віце-прем'єр-міністра Михайла Гладія. Документ, розроблений на виконання Указу Президента України про невідкладні заходи щодо реформування аграрного сектора економіки, має законодавчо врегулювати проблему заборгованості за іноземну техніку господарств, утворених на засадах приватної власності.

Як відомо, починаючи з 1992 року на закупку такої техніки під державні гарантії було одержано іноземних кредитів на суму $1,38 млрд. Починаючи з 1999 року такі кредити під гарантії держави вже не залучалися. Проте станом на 1 серпня цього року прострочена заборгованість господарств-позичальників перед державним бюджетом становила $391 млн. Нинішній економічний стан більшості господарств-позичальників не дає можливості вчасно розрахуватися за техніку. У той же час постійно збільшуються штрафні санкції за прострочені платежі.

Тому проектом закону передбачається надати право Міністерству фінансів реструктуризувати строком на 36 місяців прострочену заборгованість за іноземну техніку позичальникам, які вже сплатили 40% належних сум. Умовою при цьому є сплата чергових платежів.
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також