Дополнительно 520 млн. гривен - на пользу крестьянам Украины

20.10.2000, 17:04

Почти 520 млн. гривен коммерческих кредитов будет дополнительно привлечено до конца нынешнего года для повышения эффективности сельскохозяйственного производства Украины. (укр.)

Такі кошти можуть отримати заготівельники споживчої кооперації та обслуговуючі сільськогосподарські кооперативи, спеціалізовані господарства з виробництва м'яса і птиці, а також підприємства сільськогосподарського машинобудування, на яких постановою Уряду поширено надання з бюджету часткової компенсації ставки за кредитами комерційних банків. При цьому відшкодування даним позичальникам з бюджету складуть 33 млн. гривень. Таким чином, на виконання рішень Президента України, найближчим часом лише заготівельники та споживкооперація, маючи ці кредити, зможуть закупити 290 тис. тонн продовольчого зерна у селян та населення. Адже цього року селяни вже отримали в якості натуральної та орендної плати за земельні паї та частки майна 5,5 млн. тонн зерна нового врожаю (торік на цю мету пішло менше 2 млн. тонн).

У Державному бюджеті 2000 року на компенсацію ставок за комерційними кредитами, узятими аграрними виробниками, передбачено 175 млн. гривень. Відповідно до постанови Уряду бюджет компенсуватиме частину плати за такі кредити в розмірі 50% облікової ставки, встановленої Національним банком на день укладення кредитної угоди, але не нижче 17,5% річних. Термін дії кредитних угод визначено не пізніше 1 грудня 2000 року. При оформленні їх відмінені вексельні розрахунки.

Завдяки цьому на вирощення цьогорічного врожаю вже залучено 1 млрд. 200 млн. комерційних кредитів, що в 40 разів більше, ніж торік. Введення такого ринкового механізму дає можливість реально очікувати збільшення валової аграрної продукції у 2000 році на 1,6%, а харчової промисловості - майже на 16%.

Надто важливим у цьому плані є бюджетна підтримка в одержанні кредитів підприємств сільськогосподарського машинобудування, які випускають вітчизняні комбайни. Виробництво цих машин означає не лише нові робочі місця на підприємствах, а й суттєве оновлення зернозбирального парку. Адже, починаючи з 1990 року, коли в Україні було 120 тис. комбайнів, кількість їх зменшилася до 62 тисяч, з яких 82% відпрацювали амортизаційний термін. Нестача комбайнів може позначитися при збиранні урожаю 2001 року. Рішення Уряду дає можливість вітчизняним підприємствам залучити для виробництва комбайнів починаючи з жовтня майже 300 млн. гривень кредитів. Передбачається, що це дасть можливість поставити на село комбайнів на суму 500 млн. гривень. Кредити, які відповідно до постанови зможуть на кращих умовах отримати спеціалізовані підприємства з виробництва м'яса свинини і птиці, підуть на закупку в населення непродовольчого зерна для комбікормів на суму 150 млн. гривень. Для цього бюджет зможе частково компенсувати їм ставки за кредити на 9 млн. гривень.
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також