О рынке масличных культур

13.02.2001, 10:41

По мнению главы подкомитета правового анализа Комитета Верховной Рады Украины по вопросам аграрной политики и земельных отношений Василия Шепы, государство должно избегать какого бы ни было регулирования рынка масличных культур. (укр.)

Зокрема, коментуючи проблему мита на олійні культури, він зазначив, що воно "не вирішується через надто високий ступень політизованості" . Втім, наголосив В. Шепа, справжній ринок передбачає створення рівних умов для всіх його учасників, а тому будь-які обмеження експорту, в тому числі й на користь внутрішньому споживачеві сировини, є неприпустимими.

Чинним законом "Про ставки вивізного (експортного) мита на деякі види олійних культур" передбачено експортне мито на насіння соняшника в розмірі 23% вартості митної партії. Стягнення мита здійснюється протягом календарного року. Проектом закону "Про встановлення сезонного вивізного (експортного) мита на насіння соняшника", внесеного Кабінетом Міністрів, пропонується зменшити ставку мита до 10%, здійснювати його стягнення с 1 листопада до 1 березня маркетингового року та визнати діючий закон таким, що втратив чинність.

Разом з тим своє негативне ставлення до законопроекту "Про встановлення сезонного вивізного (експортного) мита на насіння соняшника" висловила депутатська фракція партії "Яблуко" у Верховній Раді України, розповсюдивши 9 лютого серед народних депутатів заяву, підписану співголовою фракції Михайлом Бродським.

В документі, зокрема, наголошується, що прийняття законопроекту, внесеного Кабінетом Міністрів "на вимогу МВФ, призведе до значних збитків українських переробних підприємств".

Законопроект "Про встановлення сезонного вивізного (експортного) мита на насіння соняшника" планувалося розглянути на пленарному засіданні у п'ятницю, 9 лютого, однак до розкладу засідань Верховної Ради України цього дня його не було включено.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також