Новые законы в сфере государственного социального стрaхования

28.02.2001, 16:54

Президент Украины подписал принятые Верховной Радой Законы "О размере взносов на некоторые виды общеобязательного государственного социального страхования", "Об общеобязательном государственном социальном страховании в связи с временной потерей трудоспособности и затратами, обусловленными рождением и погребением". (укр.)

Законопроект "Про страховi тарифи на загальнообов'язкове державне соцiальне страхування вiд нещасного випадку на виробництвi та професiйного захворювання, якi спричинили втрату працездатностi" поданий до Верховної Ради Кабiнетом Мiнiстрiв. Закон передбачає: з дня опублiкування документа розпочати виплату вiдшкодувань потерпiлим на виробництвi за рахунок введення тарифiв на соцiальне страхування вiд нещасного випадку.

В законi пропонується визначати тарифи на соцiальне страхування вiд нещасного випадку на виробництвi з врахуванням 20 класiв професiйного ризику виробництва у вiдсотках до фактичного обсягу реалiзованої продукцiї (робiт, послуг) за винятком податку на додану вартiсть i акцизного збору.

Зазначеним документом встановлюються диференцiйованi тарифи на соцiальне страхування вiд нещасних випадкiв для госпрозрахункових пiдприємств - залежно вiд обсягу реалiзованої продукцiї, а для бюджетних органiзацiй - у розмiрi 0,2% вiд Фонду оплати працi. У законі передбачено здiйснювати остаточнi розрахунки за результатами роботи пiдприємств за минулий рiк. Документом також визначено страховий внесок для осiб, якi страхуються добровiльно на рiвнi 0,5% мiнiмальної заробiтної плати.

На основi даних Держкомстату за 1999 рiк уряд визначив 20 класiв професiйного ризику виробництва. Розмiри страхових тарифiв визначенi, виходячи з проектних обсягiв бюджету Фонду соцiального страхування на 2001 рiк, у сумi 1 млн. 362 тис. 500 грн. На сьогоднi в Українi налiчується понад 400 тис. осiб, якi втратили працездатнiсть внаслiдок нещасного випадку на виробництвi чи професiйного захворювання. Бiльшiсть з них не отримують грошову компенсацiю впродовж багатьох мiсяцiв: станом на 1 жовтня 2000 року заборгованiсть з компенсацiйних виплат за втрату працездатностi становить 700 млн. грн.
Инф. еженедельника "Україна-Business".

Читайте також