Второе дыхание облигаций

14.02.2001, 11:00

Кабинет Министров Украины утвердил постановление "О выпуске облигаций внутренних государственных займов". (укр.)

Згідно з постановою заплановано здійснювати щороку в межах встановленого законом граничного розміру державного внутрішнього боргу на відповідний рік випуски ОВДП, а саме - короткострокових облігацій (термін обігу до року) та середньострокових облігацій (до 5 років).

Затверджено основні умови випуску й порядок розміщення ОВДП. Відповідно до постанови Міністерство фінансів визначатиме час здійснення та обсяги випуску, терміни обігу короткострокових і середньострокових державних облігацій. Також Мінфін згідно з документом виступає від імені уряду гарантом своєчасного погашення й сплати доходу за облігаціями; Міністерство вирішуватиме за погодженням з Нацбанком питання випуску, розміщення та погашення короткострокових і середньострокових державних облігацій. Генеральним агентом з обслуговування випуску й погашення цих облігацій є Нацбанк.

Короткострокові державні облігації випускають у вигляді записів на відповідних електронних рахунках в депозитарії Нацбанку. Кожний випуск таких облігацій оформлюють глобальним сертифікатом, що зберігається в депозитарії Нацбанку.

Короткострокові державні облігації реалізуються фізичним і юридичним особам на добровільних засадах за ціною, нижчою від номінальної. Дохід за короткострокової облігацією становитиме різницю між номінальною вартістю та ціною її придбання.

Як завважив Міністр фінансів Ігор Мітюков, зазначена постанова є складовою програми заходів, спрямованих на відновлення ринку державних цінних паперів, яку почали впроваджувати спільно Міністерство фінансів і Національний банк.

І. Мітюков наголосив, що документом передбачено випуск як короткострокових державних облігацій з терміном обігу до одного року, так і середньострокових державних облігацій з терміном обігу від 1 до 5 років.

ОВДП відзначатимуться деякими особливостями. Зокрема, короткострокові облігації випускатимуться з дисконтом, а середньострокові мають купонні платежі (купонний період - 3 місяці).

Згідно з постановою розміщення облігацій передбачене серед комерційних банків, юридичних і фізичних осіб. Номінал облігацій становитиме 1000 грн.

Іншою особливістю цих облігацій є те, що, за словами Міністра, на відміну від минулих років рішення про випуск облігацій внутрішніх державних позик має універсальний характер і не прив'язаний до того чи іншого року. Тобто постанова регламентує випуск облігацій не лише на 2001 рік, а й впродовж наступних років, що слугуватиме для потенційних інвесторів індикатором стабільності й прогнозованої політики уряду щодо внутрішніх боргових запозичень.

Цього року в Держбюджеті передбачено фінансування за рахунок випуску облігацій у розмірі не більш ніж 2,5 млрд. грн. Але, як наголосив І. Мітюков, незважаючи на цю суму, сума випуску облігацій цього року може бути і меншою, залежно від ситуації на ринку, виконання дохідної частини бюджету, а також від співробітництва з кредиторами.

Водночас Міністр зазначив, що з огляду на те, що умови зовнішніх запозичень значно привабливіші, ніж на внутрішньому ринку, уряд намагатиметься збільшити обсяг зовнішніх запозичень, унаслідок чого зменшуватиметься загальна сума випуску ОВДП. До речі, суму можливо скоротити не лише на десятки, а й на сотні мільйонів гривень.

За інформацією Міністерства фінансів, граничний розмір внутрішнього державного боргу станом на 1 січня 2002 року становитиме 13,6 млрд. грн. та $1,3 млрд., а їхня загальна сума - 13% ВВП.
Инф. газеты "Закон і Бізнес".

Читайте також