Сертификаты уже не продать

19.02.2001, 17:12

Президент Украины подписал Закон "О соглашении относительно отчуждения части земли (пая)", а это означает, что с прошлой недели продать сертификат на землю уже нельзя. (укр.)

Бо віднині діє його перша і головна стаття, яка каже, що "власники земельних часток (паїв) тимчасово не можуть укладати угоди щодо купівлі-продажу, дарування земельної частки (паю) або іншим способом відчужувати зазначені частки (паї), крім передачі їх у спадщину та при викупі земельних ділянок для державних і громадських потреб", аж поки депутати не визначаться з новим Земельним кодексом.

Сертифікатний закон на пропозицію Президента депутати суттєво "обрізали". Бо його ініціатор Анатолій Матвієнко мав на меті визнати недійсними усі договори купівлі-продажу "права на пай". Але, щоб не встрявати у конфлікт з чинним законодавством, за яким закони не мають зворотної дії, до думки Анатолія Сергійовича прислухалися лише наполовину. "Якщо сертифікат був куплений на законній підставі, то власники сертифікатів залишатимуться їхніми власниками", - прокоментував цю "слизьку" норму на прохання "УМ" заступник аграрного міністра Роман Шмідт.

Пригадується, що десять тисяч селян уже встигли продати своє "право на пай". Як кажуть у Держкомземі, за пристойну ціну - від 500-600 гривень до 16500 гривень за пай. "По 100 гривень (скуповували сертифікати. - "УМ") в одному-двох випадках", - розказував якось журналістам заступник голови Держкомзему Володимир Жмуцький, додавши, що більшість "віртуальних паїв" "продано по 500-600 гривень і навіть до $3 тис. Відповідно до грошової оцінки землі один гектар ріллі оцінюється в 7 тисяч 773 гривні. Середній розмір земельного паю складає 4,2 гектара. Таким чином, середня земельна ділянка колгоспника мала б коштувати 30 тисяч гривень. Отже, уже десять тисяч селян продешевили на "подарованій" їм державою землі і залишилися без неї. І їм ніхто вже не допоможе.
Михайлина Скорик.
Инф. газеты "Україна молода".

Читайте також