Таможенный кодекс в работе

26.02.2001, 11:33

Во время доработки проекта Таможенного кодекса к повторному второму чтению в профильный Комитет Верховной Рады Украины по вопросам экономической политики, управления народным хозяйством, собственности и инвестиций поступило около 120 предложений народных депутатов к документу. (укр.)

Як повідомив голова підкомітету з питань зовнішньоекономічної діяльності Володимир Петренко, зауваження в основному стосуються існуючого статусу Державної митної служби України. Голова парламентського підкомітету наголосив, що новий Митний кодекс має визначити мету діяльності цього органу - сприяння зовнішньоекономічній діяльності і захист інтересів держави. Водночас, сказав він, сьогодні митна служба виконує в основному фіскальні функції, оскільки надходження до Державного бюджету від її діяльності становлять близько 30% загальних платежів, тоді як в цивілізованих країнах цей показник не перевищує 5-7%.

В. Петренко також наголосив, що значна частка депутатських зауважень до проекту Митного кодексу стосується зміни режиму фінансування Держмитслужби. Депутати наполягають на здійснені оплати праці митників не за рахунок суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності, а за бюджетні кошти. Крім цього пропонується заборонити Держмитслужбі приймати рішення щодо використання конфіскованих товарів і коштів.

Голова профільного підкомітету зазначив, що в процесі підготовки проекту Митного кодексу до другого читання вже враховано близько 50 зауважень. Зокрема, в законопроекті чітко розмежовані державні функції Держмитслужби і перелік послуг, які це відомство може надавати на комерційних засадах. Крім цього, гармонізовано механізм відносин Держмитслужби і Уряду. Зокрема, документ передбачає, що міжнародна діяльність Держмитслужби визначатиметься виключно Кабінетом Міністрів, а не самостійно відомством.

В. Петренко висловив впевненість, що протягом 7-ї сесії парламенту проект Митного кодексу буде прийнято в другому читанні.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також