Предпринимателей будут проверять раз в год

05.02.2001, 10:56

Верховная Рада приняла, а Президент Украины подписал Закон "О внесении изменений к Закону Украины "О применении регистраторов расчетных операций в сфере торговли, общественного питания и услуг". (укр.)

Це означає, що змінено умови застосування контрольно-касових апаратів, електронних контрольно-касових реєстраторів, комп'ютерно-касових систем, електронних таксометрів, автоматів з продажу товарів (послуг) та інших реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг.

Якщо раніше суб'єкт підприємницької діяльності мав право реалізовувати лише той товар, який він попередньо взяв на облік, то віднині законом передбачено виняток з цього. Певна категорія підприємців, які відповідно до законодавства оподатковуються за правилами, що не передбачають ведення обліку проданих товарів (наданих послуг), може реалізовувати необлікований товар.

Змінено і сам порядок обліку товарних запасів, який враховує особливості діяльності малих підприємців.

Закон надає підприємцям більше можливостей обходитися без касових апаратів, електронних таксометрів і інших реєстраторів розрахункових операцій, а також розрахункових книжок. Ці реєстратори і книжки не обов'язкові при продажу товарів (крім підакцизних) і наданні послуг, якщо:
- доходи суб'єкта підприємницької діяльності - фізичної особи, вже оподатковані фіксованим податком шляхом придбання патенту або відповідно до законодавства з питань оподаткування суб'єктів малого бізнесу (в тому числі через отримання свідоцтва про сплату єдиного податку) за умови ведення книг обліку доходів і витрат;
- придбано спеціальний торговий патент;
- придбано пільговий патент для продажу товарів (надання послуг) - за умови ведення книг обліку доходів і витрат.

Окрім того, фізичні особи не зобов'язані застосовувати реєстратори розрахункових операцій та розрахункові книжки при торгівлі продуктовими або промисловими товарами за готівкові кошти на ринках, якщо вони сплатили ринковий збір.

Звертаємо увагу на дві обставини. Перша - закон зобов'язує суб'єкта підприємницької діяльності надавати клієнту за його вимогою чек, накладну або інший письмовий документ, що засвідчує передання власності на товар. За порушення цього правила підприємець нестиме передбачену законодавством відповідальність. Щоправда, таке порушення не може бути підставою для застосування до порушника адміністративних чи фінансових санкцій, передбачених законодавством з питань оподаткування. Себто санкції проти несумлінних підприємців дещо послаблені, і клієнтові, який, скажімо, хоче придбати ту чи іншу річ для службових потреб або полагодити якусь службову річ і отримати відповідний чек, варто подумати, чи зможе він без проблем і згаяння часу отримати чек, квитанцію для звіту і чи не вигідніше звернутися до сумліннішого підприємця.

Обставина друга - цей закон позбавляє численні контролюючі органи (підприємці відчули, скільки їх!) здійснювати так звану оперативну, тобто несподівану, перевірку діяльності підприємців. Замість цього передбачено проведення планових або позапланових перевірок.

Планову перевірку здійснюють органи, уповноважені законом нараховувати або стягувати податки і збори з осіб, які використовують спрощену систему оподаткування. Планова здійснюється не частіше одного разу на рік за наслідками звітного календарного року, але не раніше строків, визначених законодавством для подання річного податкового звіту (декларації). Будь-яке податкове або адміністративне нарахування, здійснене з порушенням цього правила, вважається незаконним та не підлягає виконанню.

Позапланова перевірка діяльності таких підприємців може здійснюватися винятково на підставі постанови слідчого, органу дізнання або за рішенням суду. Для цього мають бути вагомі підстави, а не одне лише бажання чергового контролера, як часто траплялося досі...

Для довідки: закон прийнято 21 грудня 2000 року, набрав чинності з 1 січня цього року. З повним текстом закону можна ознайомитися у "Голосі України" від 26 січня 2001 року.
Микола Мельник, кандидат юридичних наук.
Анатолій Бень, оглядач "Голосу України".
Инф. газеты "Голос України".

Читайте також