Парламентариям предлагают рассмотреть законопроекты в сфере энергообеспечения

08.02.2001, 11:16

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам топливно-энергетического комплекса, ядерной политики и ядерной безопасности предложил народным депутатам рассмотреть во время седьмой сессии ряд законопроектов, направленных на регулирование отношений в сфере энергообеспечения. (укр.)

Зокрема, подані народними депутатами "Про основні засади енергетичної політики" (реєстр. N 6040), про внесення змін до ст.6 Закону України "Про концесії" (реєстр. N 6201) та президентський законопроект про ратифікацію Спільного Розпорядження Президента України Леоніда Кучми і Президента Туркменистану Сапармурата Ніязова "Про будівництво і фінансування інвестиційних об'єктів загальнодержавного значення в Туркменистані" (реєстр N 0230).

Як поінформували в секретаріаті профільного Комітету, проект закону "Про основні засади енергетичної політики" покликаний розв'язати проблему забезпечення вільного транзиту природного газу територією України, незалежно від місця його видобутку, місця призначення і власника. Документ визначає правові, економічні та організаційні особливості приватизації об'єктів газотранспортної системи України (ГТС). Як зазначають автори законопроекту, прийняття рішення щодо приватизації об'єктів ГТС дозволить:
- підвищити економічну ефективність діяльності підприємств, що обслуговує ГТС, за рахунок підвищення їхньої самостійності та залучення досвіду менеджменту західних компаній;
- створити умови для технічного переоснащення і модернізації ГТС за рахунок нових інвестиційних і кредитних джерел;
- підвищити надійність функціонування ГТС та ступінь довіри до неї з боку російських та західних компаній;
- залучити кошти за рахунок приватизації до держбюджету;
- диверсифікувати джерела постачання енергоносіїв в Україні тощо.

Утворення потужного господарського суб'єкта в газотранспортній сфері, вважають автори документа, дасть змогу закріпити контролюючі й регулюючі функції держави, поліпшити загальноекономічну ситуацію. Він поєднуватиме державний контроль та державні пріоритети в галузі із забезпеченням комерційних інтересів інших акціонерів. Зокрема, вважають автори документа, акціонування ДК "Укртрансгаз" та приватизація газотранспортної системи України шляхом продажу акцій ВАТ із залученням промислового інвестора значно збільшить інвестиції в галузі і є шляхом виходу з кризової ситуації.

Автори законопроекту переконані, що тільки одночасне вкладення $1,2-$1,5 млрд. створить умови для виведення ГТС України за її технічними показниками на рівень кращих трудопровідних систем.

Іншим законопроектом - про внесення змін до ст.6 Закону України "Про концесії" передбачається внесення відповідними центральними органами виконавчої влади переліку об'єктів права державної власності, які можуть надаватися в концесію, та затвердження його Кабінетом Міністрів - за винятком об'єктів, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави. Перелік об'єктів, які мають стратегічне значення та можуть надаватися в концесію, автори законопроекту пропонують затверджувати Верховною Радою України за поданням уряду.

Серед першочергових в лютому на розгляд сьомої сесії парламенту Комітет пропонує винести законопроект про ратифікацію підписаного в Ашгабаті 4 жовтня 2000 року. Спільного Розпорядження Президента України Л. Кучми і Президента Туркменистану С. Ніязова "Про будівництво і фінансування інвестиційних об'єктів загальнодержавного значення в Туркменистані".

Зазначеним документом (на підставі україно-туркменської угоди про постачання природного газу з Туркменистану в Україну в 2000-2001 роках) передбачається доручити урядам України й Туркменистану вирішити питання щодо укладення у 2000-2001 роках контрактів між НАК "Нафтогаз України" і Державною торгівельною корпорацією "Туркменнафтогаз" на будівництво в Туркменистані українськими організаціями і компаніями ряду об'єктів. Документом передбачено проведення оплати за здійснення зазначених робіт - в рахунок товарної частини заліків за туркменський природний газ, що постачається в Україну.

Законопроектом, зокрема, планується проектування, постачання обладнання і спорудження "під ключ" нової лінійної компресорної станції на родовищі Дерялик вартістю $90 млн.; реконструкція і модернізація технологічних установок ВО "Мариазот" вартістю $30 млн.; проектування і будівництво залізничного мосту зі сполученим ростверком під автодорожній міст через р. Амудар'ю в районі міста Атамурат вартістю $123 млн. тощо.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також