Об изменениях к Закону "Об оплате труда"

19.04.2001, 18:36

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам социальной политики и труда рекомендовал парламенту принять за основу законопроект о внесении изменений в Закон Украины "Об оплате труда", направленный на уменьшение задолженности по оплате труда. (укр.)

Автори законопроекту народні депутати Павло Тищенко і Станіслав Гуренко обумовили необхідність прийняття закону невідповідністю у повній мірі статті 15 Закону України "Про оплату праці" статтям 43 і 48 Конституції України. Вказані статті, зазначають автори документа, не передбачають жодних обмежень на своєчасне одержання винагороди за працю. Стаття 15 чинного закону передбачає, що "оплата праці працівників підприємства здійснюється в першочерговому порядку після сплати обов'язкових платежів".

Народні депутати П. Тищенко і С. Гуренко зазначили, що ця норма призводить до того, що керівники підприємств несвоєчасно виплачують заробітну плату робітникам, посилаючись, зокрема, на платежі до бюджетів та інші. А кошти, отримані від реалізації продукції, до собівартості якої складовою частиною входить заробітна плата працівників, використовують не за призначенням. Як наслідок, зростає заборгованість по виплаті заробітної плати.

Водночас автори законопроекту звернули увагу на те, що за останній рік робота в промисловості стабілізувалася, поліпшилися надходження до бюджетів всіх рівнів. Тому прийняття змін до Закону України "Про оплату праці", які передбачають виключення слів "після обов'язкових платежів", на думку авторів, не повинно призвести до зменшення надходжень до бюджетів. Разом з тим пропоновані зміни до законодавства у разі їх схвалення парламентом сприятимуть зменшенню заборгованості по заробітній платі.

Законопроект підтримали Федерація професійних спілок та Головне науково-експертне управління Верховної Ради.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також