Могут отменить льготы импортерам дизельного топлива

25.04.2001, 18:46

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам аграрной политики и земельных отношений принял решение рекомендовать парламенту одобрить в первом чтении изменения к Закону "О стимулировании развития сельского хозяйства Украины на период 2001-2004 годов", которые касаются импорта дизельного топлива для потребностей села. (укр.)

Як повідомила голова Комітету Катерина Ващук, новим законопроектом буде запропоновано скасувати існуючі сьогодні пільги імпортерам дизельного палива в частині звільнення від сплати ПДВ та акцизного збору. Натомість планується запровадити відстрочку сплати ПДВ імпортерами дизельного палива до 1.07.2002.

В ході обговорення члени Комітету також заслухали пропозицію Міністра аграрної політики України Івана Кириленка законодавчо відмінити пільги на імпорт дизельного палива і водночас надати Кабінету Міністрів право втручатися в ситуацію з забезпеченням сільгосптоваровиробників пальним і, у разі необхідності, поновляти пільговий режим окремими рішеннями уряду. Члени Комітету відхилили цю пропозицію, посилаючись на положення Конституції України, згідно з якими формування податкової політики держави належить до компетенції винятково Верховної Ради України.

К. Ващук також наголосила, що положення Закону "Про стимулювання розвитку сільського господарства України на період 2001-2004 років" щодо встановлення урядом України граничних цін на електроенергію і природний газ, які використовуються українським сільгосптоваровиробниками, скасовані не будуть. На її думку, відміна цих положень за умов продажу комерційним структурам ряду обленерго призвела б до значного подорожчання електроенергії для сільських користувачів.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також