Предлагается увеличить необлагаемый налогом минимум доходов

21.04.2001, 11:02

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам социальной политики и труда рекомендовал парламенту принять за основу законопроект об увеличении необлагаемого налогом минимума доходов граждан. (укр.)

Автор законопроекту народний депутат Олександр Стоян обумовив його необхідність тим, що в країні не проводиться індексація доходів громадян стосовно неоподатковуваного мінімуму та шкали прибуткового податку. О. Стоян нагадує, що неоподатковуваний мінімум доходів має встановлюватися виключно законом. Діючий розмір неоподатковуваного мінімум доходів громадян встановлено на рівні 17 гривень ще в 1995 році. На той час він на 13% перевищував розмір мінімальної заробітної плати. О. Стоян нагадує, що досі розмір неоподатковуваного мінімуму жодного разу не переглядався, хоча розмір мінімальної заробітної плати змінювався шість разів, зрісши з 15 до 118 гривень. Тим самим, наголошує автор законопроекту, порушується Декрет Кабінету Міністрів України "Про прибутковий податок громадян". Цим декретом передбачено, що сукупний оподатковуваний доход має зменшуватися на суму, яка дорівнює встановленому чинним законодавством розміру мінімальної місячної заробітної плати (неоподатковуваного мінімуму).

Автор законопроекту нагадує, що для визначення величини неоподатковуваного мінімуму має використовуватися прожитковий мінімум. Проте ця норма закону не виконується, а тому прибутковий податок стягується з сум, що є значно нижчими не лише від прожиткового мінімуму, а й мінімальної заробітної плати.

На переконання народного депутата, назріла необхідність введення до податкової системи економічно обгрунтованого розміру неоподатковуваного мінімуму не нижче величини прожиткового мінімуму (на 2001 рік він визначений у розмірі 331 гривня), соціально зваженої шкали диференціації прибуткового податку з громадян і механізму його відповідної індексації. Лише це, вважає автор законопроекту, може упередити зазіхання фіскальної системи на доходи тих верств населення, які неспроможні нести тягар податкових платежів. А також оптимізувати оподаткування доходів решти громадян з метою формування в Україні середнього класу, який є основним утворювачем доходів держави.

Для того щоб компенсувати зниження надходжень до зведеного бюджету внаслідок підвищення неоподатковуваного мінімуму громадян до рівня прожиткового мінімуму, О. Стоян пропонує реалізувати комплекс заходів, спрямований на розширення бази оподаткування. Зокрема, шляхом легалізації частини тіньової економіки та створення сприятливих умов для розвитку вітчизняного виробництва і підвищення його ефективності, а також підвищення частки оплати праці у валових витратах виробництва.

Пропозицію народного депутата О. Стояна щодо необхідності підвищення розміру неоподатковуваного мінімуму доходів громадян, який не переглядався з 1995 року, підтримало Головне науково-експертне управління. При цьому експерти зауважили, що головним недоліком законопроекту, який спрямований на майже двадцятикратне збільшення розміру неоподатковуваного мінімуму, є відсутність фінансово-економічного обгрунтування. Заходи, запропоновані О. Стояном для реалізації цього законопроекту, вважає Головне науково-експертне управління, неможливо здійснити навіть протягом року.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також