Помощь семьям с детьми

28.04.2001, 10:55

Верховная Рада Украины приняла новую редакцию закона "О государственной помощи семьям с детьми". (укр.)

Це означає, що змінено законодавче регулювання забезпечення гарантованого державою рівня матеріальної грошової допомоги сім'ям з дітьми.

Відповідно до цього закону встановлено такі види державної допомоги сім'ям з дітьми:
1) допомога у зв'язку з вагітністю та пологами;
2) одноразова допомога при народженні дитини;
3) допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку;
4) допомога на дітей, які перебувають під опікою чи піклуванням;
5) допомога малозабезпеченим сім'ям з дітьми.

Слід сказати, що за цим законом право на зазначену допомогу мають відповідні особи, які не застраховані в системі загальнообов'язкового державного соціального страхування (особи, застраховані в такій системі соцстраху, одержують три перші види переліченої вище допомоги відповідно до закону "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням".

Допомога у зв'язку з вагітністю та пологами виплачується жінкам за весь період відпустки, тривалість якої становить 70 календарних днів до пологів і 56 (у разі ускладнення пологів або народження двох чи більше дітей - 70) календарних днів після пологів. Жінкам, віднесеним до 1-4 категорій осіб, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, така допомога виплачується за 180 днів (90 - до пологів та 90 - після). Вона виплачується незалежно від допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Зазначена допомога призначається жінкам за наявності виданої в установленому порядку довідки про вагітність або пологи. Вона надається у розмірі 100% середньомісячного доходу (стипендії, грошового забезпечення, допомоги по безробіттю тощо) жінки, але не менше 25% від встановленого законом прожиткового мінімуму для працездатної особи з розрахунку на місяць.

Одноразова допомога при народженні дитини виплачується одному з батьків дитини (усиновителю чи опікуну) на підставі свідоцтва про народження дитини. Така допомога надається у розмірі встановленого прожиткового мінімуму для дітей віком до 6 років.

Допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку надається особі (одному з батьків дитини, усиновителю, бабі, дідові або іншому родичеві), яка фактично здійснює догляд за дитиною. Вона призначається на підставі відповідної довідки з місця роботи, ліквідаційної комісії (у разі ліквідації підприємства, установи, організації), державної служби зайнятості (якщо особа зареєстрована як безробітна) і виплачується щомісяця з дня призначення допомоги по день досягнення дитиною трирічного віку включно. Її розмір становить встановлений законом прожитковий мінімум для дітей віком до 6 років.

Допомога на дітей, які перебувають під опікою або піклуванням, призначається особам, визначеним опікунами чи піклувальниками дітей, які залишились без батьківського піклування. Вона призначається на підставі рішення про те, що середньомісячний розмір одержуваних на дитину аліментів, пенсії не перевищує прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Розмір такої допомоги дорівнює різниці між відповідним прожитковим мінімумом та середньомісячним розміром одержуваних на дитину аліментів та пенсій за попередні шість місяців.

Допомога малозабезпеченим сім'ям з дітьми призначається сім'ям з дітьми (у тому числі усиновленими дітьми та дітьми, які перебувають під опікою чи піклуванням) віком до 16 років (учні - до 18 років), якщо їхній середньомісячний сукупний доход нижчий від прожиткового мінімуму для сім'ї. Розмір такої допомоги визначається як різниця між прожитковим мінімумом для сім'ї та її середньомісячним сукупним доходом за попередні шість місяців.

Звертаємо увагу: всі види допомоги призначають і виплачують органи соціального захисту населення за місцем проживання батьків (усиновителів, опікуна, піклувальників). Виняток становить допомога у зв'язку з вагітністю та пологами жінкам з числа військовослужбовців та осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ - цим жінкам така допомога призначається за місцем основної роботи (служби).

Як зазначено у прикінцевих положеннях закону, розмір допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, допомоги на дітей, які перебувають під опікою чи піклуванням, та допомоги малозабезпеченим сім'ям з дітьми визначається Верховною Радою щороку з поступовим наближенням до прожиткового мінімуму, але при цьому не може бути нижчим за величину, яка дорівнює 25% від встановленого рівня прожиткового мінімуму.

Закон прийнято Верховною Радою 22 березня 2001 року. Він набирає чинності з 1 січня 2002 року.
Микола Мельник, кандидат юридичних наук.
Анатолій Бень, оглядач "Голосу України".
Инф. газеты "Голос України".

Читайте також