Права потребителей надо защищать

29.04.2001, 11:38

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам социальной политики и труда рекомендовал парламенту принять за основу проект Закона "О внесении изменений к Закону Украины "О защите прав потребителей", разработанный Кабинетом Министров Украины. (укр.)

Проект закону передбачає надати споживачам додатково право на отримання (крім необхідної, доступної, достовірної) своєчасної інформації про товари (роботи, послуги) при їх придбанні чи замовленні, що сприятиме більш свідомому і компетентному їх вибору. Додатково передбачається надати споживачам право на відшкодування як майнової, так і моральної (немайнової) шкоди, заподіяної небезпечними для життя і здоров'я людей товарами (роботами, послугами) і можливість звернення їх за захистом своїх прав не тільки до суду, інших уповноважених державних органів, а й до громадських організацій споживачів (об'єднань споживачів).

Внесення змін до преамбули чинного закону доповнює і дає визначення таким термінам, як "безпека товару", "господарюючі суб'єкти", "термін придатності".

Практика застосування норм чинного закону показала, що при заміні товару з недоліками, придбаного споживачем, на аналогічний товар, виникає ряд ускладнень. Уряд вважає, що одного поняття "аналогічний товар" або "товар іншої моделі" вкрай недостатньо, оскільки товари між собою різняться за марками, моделями, артикулами, модифікаціями, а отже мають різну ціну. Тому уряд запропонував ввести до чинного закону уточнення, які дадуть можливість вирішувати більш об'єктивно питання заміни неякісних товарів. Крім того, унормовується порядок повернення продавцем грошей при розірванні договору купівлі-продажу у випадку придбання споживачем неякісного товару.

Проект закону передбачає також встановити чіткий механізм задоволення прав споживачів у разі порушення виконавцем умов договору при виконанні робіт чи наданні послуг, а також встановити сплату виконавцем неустойки (пені) у разі невиконання, прострочки виконання роботи (надання послуги) згідно з договором.

Запропоновані законопроектом зміни уточнюють, конкретизують норми чинного закону щодо інформації про товари (роботи, послуги), яку споживач повинен отримувати при їх придбанні, замовленні робіт чи послуг. Крім того, передбачається обов'язковість позначення товару знаком (позначкою) про застосування генної інженерії при його виготовленні. До чинного закону пропонується ввести додаткову норму, згідно з якою продавець не може бути звільнений від відповідальності за ненадання інформації про товари на тих підставах, що він не отримав відповідних відомостей від виробника чи імпортера.

Уряд також зазначає, що у зв'язку з переходом значної частини підприємницьких структур і, перш за все громадян-підприємців, на спрощену систему оподаткування, обліку, звітності та роботи за патентами, зазначені структури уникають відповідальності за порушення законодавства про захист прав споживачів, оскільки офіційно не ведуть обліку отриманих для реалізації товарів, виконаних робіт, наданих послуг. Тому уряд пропонує встановити відповідальність за порушення законодавства про захист прав споживачів, в тому числі і господарюючих суб'єктів, які працюють за спрощеною системою оподаткування, обліку, звітності та за патентами. Крім того, передбачається порядок сплати штрафів за порушення законодавства про захист прав споживачів та стягнення штрафів здійснювати у примусовому порядку.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також