Обязательное медицинское страхование должно улучшить качество медицинской помощи

21.06.2001, 12:01

Комитет по вопросам охраны здоровья, материнства и детства рекомендовал к рассмотрению и одобрению парламентом в первом чтении законопроект "О проведении в городе Киеве и Киевской области эксперимента по внедрению обязательного социального медицинского страхования." (укр.)

Мета документа - відпрацювання моделі загальнообов'язкового державного соціального медичного страхування на базі міста Києва та Київської області. Законопроект спрямований на забезпечення права мешканців Києва та Київської області на гарантований рівень медичної допомоги та профілактичних заходів в умовах проведення експерименту.

Автори документа констатують, що кошти, які виділяються на охорону здоров'я Києва та області, покривають потреби лише на 30%. При цьому населення не має реального впливу на структуру охорони здоров'я та якість надання медичної допомоги, а роботодавці - економічних важелів впливу на підвищення зацікавленості в турботі про здоров'я, що не стимулює надходження інвестицій на його охорону.

Проектом закону запропонована бюджетно-страхова форма фінансування закладів охорони здоров'я шляхом створення грошових фондів за рахунок місцевих бюджетів та внесків зі страхування здоров'я громадян. Пропонується забезпечення населення соціально гарантованим обсягом медико-профілактичної допомоги згідно з територіальними програмами медичного страхування, які затверджуються відповідними радами міста Києва та Київської області.

В проекті документа передбачається заснування Київською міською та обласною держадміністраціями відповідних територіальних фондів. На них покладається забезпечення реалізації територіальних медичних програм, контроль за ефективністю розподілу та використання страхових коштів. При цьому територіальними програмами медстрахування зумовлюється розмір обов'язкового страхового внесу. Передбачається, що тарифи на медико-профілактичну допомогу, стандарти лікування затверджуватимуться державними адміністраціями - Києва та області.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також