Для создания стабильного рынка зерна в Украине

25.06.2001, 11:26

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам аграрной политики и земельных отношений рекомендовал парламенту рассмотреть в первом чтении законопроект "Про зерно и рынок зерна в Украине". (укр.)

Документ розроблено з метою законодавчого забезпечення умов для стабільного зростання виробництва зерна в Україні.

Як зазначається в пояснювальній записці до документа, річна кількість споживання зерна на душу населення за останні 10 років суттєво зменшилася. Якщо в 1986-1999 роках цей показник складав 950 кг, то в 1999-2000 роках він зменшився майже удвічі і склав 500 кг.

Законопроектом, зокрема, передбачено впровадження системи державного страхування врожаю та ризиків під час експортних операцій з зерном. Крім того, пропонується законодавчо визначити порядок заставних закупівель зерна та державних інтервенцій на зерновому ринку.

Документ також передбачає декларування зерна, що знаходиться на зберіганні суб'єктів усіх форм власності, та державний контроль за його якістю. Законопроект містить розділ щодо впровадження складських свідоцтв на зерно та порядку використання їх як цінних паперів.

В Комітеті очікують, що введення в дію, наприклад, системи заставних закупівель зерна, передбаченої законопроектом, дозволить отримувати щорічно близько 400 млн. грн. доходів до Державного бюджету України.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також

Читайте также