Парламенту предлагают устранить противоречия в банковском законодательстве

27.06.2001, 10:49

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам борьбы с организованной преступностью и коррупцией рекомендовал парламенту принять за основу законопроект о внесении изменений в отдельные законы Украины по вопросам банковской деятельности и борьбы с преступностью. (укр.)

Законопроектом передбачається усунути суперечності в чинному законодавстві, зокрема, щодо положень, які регулюють повноваження та функції Національного банку України і комерційних банків.

Зокрема, НБУ пропонує доповнити Закон України "Про організаційно-правові основи боротьби з організованою злочинністю" статтею 181, яка зобов'язує комерційні банки та інші фінансові установи повідомляти спецпідрозділи з боротьби з організованою злочинністю про значні та сумнівні операції.

Нацбанк зазначає, що чинним законодавством обов'язок надавати таку інформацію покладено лише на НБУ, хоча обслуговування суб'єктів підприємницької діяльності здійснюється, як правило, комерційними банками.

Законопроектом, внесеним НБУ, визначено як значні операції, за якими безготівкові розрахунки здійснюються на суми, що перевищують еквівалент 50000 тисяч євро, або розрахунки готівкою здійснюються на суми, що перевищують еквівалент 10000 євро за офіційним курсом гривні до іноземної валюти, встановленим Нацбанком України.

Як сумнівні в законопроекті визначені операції, які здійснюються за незвичних умов, а також не є економічно виправданими чи суперечать законодавству України.

Доповнення вищезгаданого закону новими положеннями, вважають у Нацбанку, дозволить законодавчо унеможливити відмивання коштів, здобутих злочинним шляхом.

Національний банк пропонує також зміну до підпункту "в" пункту 4 статті 18 вищезазначеного Закону. Передбачається звернути особливу увагу на обов'язок НБУ розглядати повідомлення спеціальних підрозділів з боротьби з організованою злочинністю про виявлені ними порушення у діяльності юридичних і фізичних осіб. Пропонується враховувати ці повідомлення як у разі звернення за клопотаннями про видачу ліцензій, так і стосовно вже виданих раніше ліцензій з тим, щоб вирішити питання про їх відкликання чи застосувати до порушників інші заходи впливу.

В НБУ наголошують, що запропонована редакція максимально узгоджується з вимогами чинного законодавства, дозволяє більш повно і адекватно реагувати на допущені юридичними та фізичними особами порушення.

Головне науково-експертне управління Верховної Ради, визнавши слушними окремі положення законодавчої пропозиції НБУ, висловило кілька зауважень до законопроекту. Зокрема, експерти управління зазначили, що документ дублює окремі положення чинних законів, а деякі його положення недостатньо аргументовані.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також