Агропромышленное машиностроение получит дополнительные льготы

26.06.2001, 10:42

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам аграрной политики и земельных отношений рекомендовал парламенту утвердить в первом чтении законопроект "О стимулировании развития отечественного машиностроения для агропромышленного комплекса". (укр.)

Документом, зокрема, передбачено протягом п'яти років з моменту його прийняття спрямовувати щорічно на потреби підприємств сільськогосподарського машинобудування не менше одного відсотка видаткової частини Державного бюджету України.

Ці кошти передбачається використовувати на: потреби серійного виробництва нової техніки; часткову компенсацію ставок по кредитах підприємствам, які закуповують цю техніку; дотацію сільгоспвиробникам на придбання продукції вітчизняного сільськогосподарського машинобудування. Крім цього, пропонується встановити певні податкові пільги виробникам та споживачам сільгосптехніки, зокрема, встановити нульову ставку оподаткування ПДВ при здійсненні операцій з продажу нової техніки.

Необхідність прийняття відповідного закону автори проекту документа пояснюють різким зменшенням випуску сільгосптехніки в 2001 році порівняно з 1990 роком. Так, парк тракторів за цей період скоротився з 471 до 310 тисяч, зернозбиральних комбайнів - з 105 до 65 тисяч, сівалок - з 217 до 130 тисяч, культиваторів - з 254 до 150 тис. одиниць. Для технологічної потреби підприємствам АПК України сьогодні не вистачає 200 тис. тракторів, 46 тис. зернозбиральних і 16 тис. кормозбиральних комбайнів.

У разі прийняття законопроекту його автори очікують в 2006 році зростання обсягів виробництва і реалізації сільгосптехніки до 5-6 млрд. грн., надходження ж до бюджету від оподаткування цих операцій мають в 1,5 раза перевищити обсяг передбачених законопроектом пільг.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також