Исправительно-трудовой кодекс дополнят новыми разделами

25.06.2001, 12:42

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам борьбы с организованной преступностью и коррупцией рекомендовал парламенту принять за основу законопроект о внесении изменений и дополнений к Исправительно-трудовому кодексу Украины. (укр.)

Запропонованими змінами передбачається привести виконання покарань засуджених у відповідність з новим Кримінальним кодексом України.

Автори законопроекту, зокрема, запропонували доповнити Кодекс новими главами і статтями, які почнуть виконувати підрозділи Державного департаменту України з питань виконання покарань з 1 вересня цього року (дати набуття чинності нового Кримінального кодексу України. - І.У.)

Зокрема, передбачається доповнити Виправно-трудовий кодекс новими главами:
- "Виконання покарання у вигляді громадських робіт";
- "Виконання покарання у вигляді виправних робіт";
- "Виконання покарання у вигляді арешту";
- "Виконання покарання у вигляді обмеження волі";
- "Здійснення контролю за поведінкою осіб, звільнених від відбування покарання з випробуванням".

Покарання у вигляді громадських робіт законопроектом передбачається здійснювати за місцем проживання засудженого. Громадські роботи полягають у виконанні засудженим у час, вільний від основної роботи чи навчання, безоплатних суспільно корисних робіт, вид яких визначають органи місцевого самоврядування. Строк громадських робіт обчислюється в годинах, протягом яких засуджений працював за визначеним місцем роботи.

Покарання у вигляді виправних робіт законопроект пропонує здійснювати на підприємстві, в установі, організації незалежно від форми власності за місцем роботи засудженого. При цьому протягом всього строку відбування покарання засудженому забороняється звільнятися з роботи за власним бажанням без дозволу кримінально-виконавчої інспекції. Строк покарання обчислюється роками, місяцями і днями, протягом яких засуджений працював і з його заробітку провадилося відрахування.

Особи, засуджені до арешту, згідно із законопроектом, мають відбувати покарання, переважно, за місцем засудження в арештних домах - весь строк покарання в одному арештному домі. Засуджені до покарання у вигляді арешту мають утримуватися в умовах суворої ізоляції роздільно - чоловіки, жінки, неповнолітні та засуджені, які раніше відбували покарання в місцях позбавлення волі.

Ще одним доповненням передбачається, що особи, засуджені до обмеження волі, повинні відбувати покарання у кримінально-виконавчих установах відкритого типу (виправних центрах) за місцем проживання або в дільницях соціальної реабілітації при виправних колоніях.

Контроль за поведінкою осіб, звільнених від відбування покарання з випробуванням, пропонується протягом іспитового періоду здійснювати кримінально-виконавчою інспекцією за місцем проживання засудженого, а відносно військовослужбовців - командирами військових частин.

Крім нових глав, які з'являться у Виправно-трудовому кодексі, авторами законопроекту запропоновані також зміни до чинних статей Кодексу. Однією з них передбачається звільнити від покарання у деяких випадках вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до трьох років.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також

Читайте также