Законопроект о предупреждении заболевания СПИДом готов к утверждению

22.06.2001, 11:44

Комитет по вопросам охраны здоровья, материнства и детства, рассмотрев правительственный законопроект о внесении изменений к закону Украины "О предупреждении заболевания синдромом приобретенного иммунного дефицита (СПИД) и социальной защите населения", рекомендовал парламенту принять документ в целом как закон. (укр.)

Законопроектом пропонується внести зміни до ч.3 статті 10 чинного закону. В ній допускається переливання недосконало перевіреної крові хворому у надзвичайних випадках за його згодою або його законного представника однак. Натомість в урядовому законопроекті переливання крові у таких випадках допускається лише за умови діагностичного її дослідження з використанням швидких тестів.

Законопроектом передбачено, що рішення про переливання крові, перевіреної швидким тестом, приймається консиліумом лікарів. Факт переливання недосконало перевіреної крові та згода хворого чи його представника на проведення такого медичного втручання потребуватимуть обов'язкового письмового посвідчення в медичній документації хворого. А зразок перелитої крові має бути терміново надісланий для відповідного лабораторного дослідження.

Можливість внесення таких змін, наголошують автори, обумовлено тим, що на сьогодні вітчизняна медична промисловість випускає недорогі тест-системи на СНІД, і їх використання медичних закладах є реальним.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також