Сегодня подпишут Техническое соглашение многонационального инженерного батальона "Тиса"

15.11.2002, 11:33

Во время визита начальника Генерального штаба Вооруженных Сил Украины в Венгерскую Республику будет подписано Техническое соглашение многонационального инженерного батальона "Тиса". (укр.)

14-15 листопада триватиме візит української військової делегації на чолі з начальником Генерального штабу Збройних Сил України генерал-полковником Олександром Затинайком до Угорської Республіки. Основною метою візиту є підписання Технічної угоди багатонаціонального інженерного батальйону "Тиса", яка визначає всі аспекти життєдіяльності цього україно-румунсько-словацько-угорського підрозділу.

15 листопада в Будапешті в Овальному залі Палацу Штефанія відбудеться урочиста церемонія підписання начальниками Генеральних штабів Угорської армії генерал-полковником Лайошом Фодором, Румунської армії - генералом армії Еугеніу Попеску, Збройних Сил Словацької Республіки - генерал-лейтенантом Мілашем Церовскі та Збройних Сил України - генерал-полковником Олександром Затинайком Технічної угоди багатонаціонального інженерного батальйону "Тиса".

Створення багатонаціонального підрозділу "Тиса" ініційовано українською стороною у грудні 1998 року з метою оперативного реагування військових сусідніх держав на загрози повеней, а також кваліфіковану, високопрофесійну боротьбу із наслідками стихійних лих, що постійно загрожують країнам Карпатського регіону. Водночас, не виключається, що підрозділ також братиме участь у проведенні миротворчих операцій.

У січні 1999 року в Бухаресті українська, румунська та угорська делегації підписали Протокол про наміри щодо створення такого підрозділу. Передбачалося, що батальйон дислокуватиметься у Закарпатті на річці Тиса.

У січні 2000 року українською стороною було завершено формування та оснащення двох рот для багатонаціонального інженерного батальйону "Тиса". Українська частина батальйону - це 179 найбільш підготовлених військовослужбовців та 60 одиниць модернізованої інженерної техніки. В травні того ж року, в Ужгороді, до країн-засновників батальйону приєдналась Словаччина. Під час переговорів керівники військових відомств України, Угорщини, Румунії та Словаччини висловили бажання протягом року після завершення ратифікаційних процесів створити багатонаціональний інженерний підрозділ "Тиса". Сторони також домовились, що румунська сторона сформує для батальйону дві роти, словацька та угорська виділять по одній роті. Було заплановано створення спільного штабу, до якого входитимуть по десять представників з кожної сторони, а діятиме підрозділ на підставі домовленостей між урядами держав учасниць щодо того, якій країні надаватиметься допомога силами батальйону.

У травні 2002 року у м. Виноградів (Закарпатська область) проходило спільне штабне дослідницьке навчання "Тиса-2002" багатонаціонального інженерного батальйону "Тиса". В ході навчань було визначено і досліджено основні засади формування та функціонування багатонаціонального підрозділу. У проведенні навчання було задіяно значну кількість найсучаснішої комп'ютерної техніки, об'єднаної у локальну мережу, що дало змогу вираховувати швидкість пересування колон та час прибуття до епіцентру стихії спеціальної техніки батальйону "Тиса", а представникам усіх країн-учасниць - підтримувати постійний зв'язок із своїми країнами та Посольствами.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також