Утверждена Индивидуальная программа партнерства Украины и НАТО на 2003 год

27.11.2002, 11:34

В следующем году представители Вооруженных Сил Украины планируют принять участие в 191 мероприятии Индивидуальной программы партнерства Украины и НАТО. (укр.)

Міністром оборони України генералом армії України Володимиром Шкідченком затверджено Індивідуальну програму партнерства України з НАТО на 2003 рік.

Індивідуальна програма партнерства України з НАТО (ІПП) розглядається як один із найважливіших механізмів практичної реалізації визначених завдань в галузі безпеки і оборони. Слід зазначити, що станом на 1 жовтня 2002 року представники ЗС України взяли участь у 89 із 141 запланованих заходах ІПП-2002 та 108 додаткових заходах у рамках та "у дусі" програми НАТО "Партнерство заради миру". Серед них навчання "Стронг Резолв", "Кооператив Партнер", "Кооператив Наггет", "Комбайнд Ендевор", "Сорбет Роял" та "Кооператив Едвече Ексчендж".

Індивідуальну програму партнерства України з НАТО на 2003 рік було розроблено на підставі узагальнення пропозицій видів Збройних Сил, управлінь Центрального апарату Міністерства оборони та Генерального штабу ЗС України, що залучені до співробітництва з НАТО у рамках програми "Партнерство заради миру".

У порівнянні з цьогорічною програмою, у Індивідуальній програмі партнерства України з НАТО на 2003 рік збільшено кількість заходів - до 191. Це пов'язано із оптимізацією плануючих документів в єдину програму військового співробітництва України з Альянсом. Головними критеріями ІПП-2003 визначено, зокрема, спрямованість заходів на імплементацію Національних цілей воєнної реформи в Україні та визначених цілей партнерства для третього етапу Процесу планування оцінки сил, можливість практичного використання досвіду, отриманого під час участі у заходах в практиці реформування ЗС України.

Для фінансування заходів ІПП-2003 у бюджеті військового відомства попередньо зарезервовано 600 тисяч гривень. Крім того, на сьогодні існує три принципові схеми надання фінансової підтримки з боку відповідних структур Альянсу для участі у заходах програми "Партнерства заради миру". Вони передбачають відшкодування, в залежності від виду заходу, до 100% витрат за транспортування, проживання та харчування.

Основну увагу при розробці та затвердженню ІПП-2003 було приділено таким галузям співробітництва як стандартизація та сумісність, військові навчання та пов'язані з ними заходи (плануючі конференції, семінари), військова освіта та підготовка кадрів, мовна підготовка. Зокрема, у наступному році українські військові планують взяти участь у навчаннях "Комбайнд Ендевор", "Коопеератив Ноледж", "Кооператив Партнер", "Норсен Лайт", командно-штабних навчаннях "Кооператив Ассошиейт", "Кооператив Аутомейшен", "Еллайд Екшн", "Кооператив Наггет", "Кооператив Оспрей" та інших.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також