Готовится законопроект о гражданском контроле над силовой сферой

31.08.2002, 12:11

В Комитете Верховной Рады Украины по вопросам национальной безопасности и обороны завершается работа над проектом закона о демократическом гражданском контроле над силовой сферой. Авторы законопроекта - Г. Крючков и Б. Андресюк. (укр.)

Як повідомив один з авторів законопроекту, голова Комітету Георгій Крючков, проект документу надісланий на ознайомлення до Кабінету Міністрів, Адміністрації Президента, Ради Національної безпеки і оборони України, Міністерства оборони та інших органів державної влади, які мають відношення до цієї проблеми.

Г. Крючков поінформував, що автори законопроекту врахували вітчизняну практику контролю за силовою сферою та досвід інших держав, де система цивільного контролю відпрацьована і ефективно діє.

Голова Комітету зазначив, що з прийняттям закону буде створено чітку систему, яка сприятиме реальному здійсненню контролю з боку громадськості за діяльністю Збройних Сил України, інших військових формувань, які утворені відповідно до законів України, а також правоохоронних органів.

У проекті чітко визначені дії Верховної Ради, парламентських комітетів та Президента України щодо контролю над силовою сферою як безпосередньо, так і через утворювані відповідно до Конституції дорадчі органи.

Проектом документу пропонується запровадити посаду представника уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у питаннях прав військовослужбовців.

За словами Г. Крючкова, у законопроекті виписані повноваження уряду, інших органів виконавчої влади, а також громадських організацій, громадян та засобів масової інформації щодо цивільного контролю над силовими структурами. Громадські організації і ЗМІ, відповідно до документу, матимуть право одержувати вичерпну інформацію, крім таємної, з усіх питань оборони, життя військових колективів, витрачання коштів на потреби оборони. Законопроект передбачає адміністративну і кримінальну відповідальність за його порушення.

Авторами законопроекту пропонується ввести його в дію одразу після підписання Президентом. Г. Крючков наголосив на необхідності введення документу в найкоротші терміни, а не поетапно, як це передбачали інші законопроекти. Голова Комітету сподівається, що на початку жовтня документ буде винесений на розгляд парламентаріїв і проголосований.

Г. Крючков також поінформував, що на розгляді Комітету перебуває проект концепції Національної безпеки, внесений Президентом України.

Він нагадав, що в 1997 році Рада вже ухвалювала таку концепцію. Однак, зазначив депутат, на сьогодні вона застаріла і потребує оновлення у зв'язку з новими загрозами, які постали, зокрема, після 11 вересня 2001 року через терористичні акти у США. За словами Г. Крючкова, у проекті по-новому виписані існуючі та потенційні загрози, зокрема, проблеми тероризму, виробничих і невиробничих потужностей, мафіозних угруповань, питання, пов'язані з охороною державного кордону і роль прикордонних структур. В документі більш конкретно поставлені завдання з відвернення загроз і забезпечення безпеки.

Г. Крючков сподівається, що до кінця вересня цей законопроект буде внесено на розгляд Верховної Ради.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також

Читайте также