Венгерские верификаторы "открывают небо" Украины

19.09.2002, 11:40

В соответствии с Договором об "Открытом небе" венгерские инспекторы осуществляют наблюдательный полет над территорией Украины. (укр.)

16-20 вересня, згідно з Договором про "Відкрите небо", над територією України відбувається спостережний політ групи інспекторів з Республіки Угорщина.

Угорські верифікатори, групу яких очолює підполковник Шандор Шипош, на спеціально обладнаному літаку Ан-26 здійснюють політ над західною частиною нашої держави. В цьому році це вже другий політ над територією України із загальної річної квоти, яка складає 9 інспекцій.

"Договір про "Відкрите небо" передбачає застосування режиму "Відкритого неба" з метою розвитку відкритості та транспарентності, сприяння виконанню діючих, або наступних угод у галузі контролю над озброєннями, а також розширенню можливостей щодо запобіганню криз та кризових ситуації. Крім того, у майбутньому передбачено розповсюдження режиму "Відкрите небо" на моніторинг та захист навколишнього середовища".

Договір було підписано у 1992 році в Хельсінкі (Фінляндія) 25 країнами, в тому числі і Україною. Він став першим міжнародним документом, який підписала Україна, маючи статус незалежної держави. Згодом до нього приєдналося ще 2 країни.

Згідно з міжнародними правовими нормами Договір набував чинності після його ратифікації парламентами всіх країн-членів. Останнім його ратифікувала Російська Федерація - 20 травня 2001 року (Україна - 2 березня 2000 року). 1 січня 2002, через 10 років з моменту підписання, Договір вступив в дію. За цей час були підготовлені відповідний персонал, літаки, екіпажі та спеціальне обладнання.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також