Разработан законопроект о финансовом контроле

10.10.2003, 10:47

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам борьбы с организованной преступностью и коррупцией рекомендовал парламенту принять за основу проект закона о финансовом контроле, внесенный Кабинетом Министров. (укр.)

Законопроект визначає правові засади і мета здійснення фінансового контролю, а також усі його різновиди; окреслена структура системи фінансового контролю, основні положення її функціонування; механізм координації діяльності органів фінансового контролю на засадах державного регулювання.

Проект містить понятійну базу, де поряд з поняттям фінансового контролю, його системи, дано визначення суб'єктам і об'єктам фінансового контролю, його видам, способам і методичним прийомам.

У документі дано класифікацію фінансового контролю в залежності від організаційно-правового статусу суб'єктів фінансового контролю, часу здійснення фінансового контролю по відношенню до управлінського рішення та взаємовідносин суб'єкта фінансового контролю і суб'єкта господарювання, фінансово-господарська діяльність якого є об'єктом фінансового контролю.

Зокрема, в залежності від організаційно-правового статусу суб'єктів контролю фінансовий контроль класифіковано як державний, комунальний, незалежний та контроль власника (органу управління); тим самим в єдиній системі зафіксовано всі існуючі в державі органи фінансового контролю. Законопроект регламентує взаємодію контролюючих органів між собою, виходячи з принципів координації їх діяльності на засадах державного регулювання у сфері фінансового контролю.

Комітет зазначив, що в разі прийняття законопроекту державне регулювання у сфері фінансового контролю забезпечить уникнення дублювання та паралелізму в роботі контролюючих органів, в тому числі і на стадії планування, що відповідає державній регуляторній політиці у сфері підприємництва, а також сприятиме запровадженню єдиних методологічних та методичних підходів у діяльності суб'єктів фінансового контролю та обміну інформацією між ними, що значно підвищить ефективність їх роботи.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також

Читайте также