Действие нулевой ставки ввозной пошлины на зерно парламентариям предлагают продлить до 1 июля 2004 года

16.10.2003, 11:42

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам финансов и банковской деятельности рекомендовал парламенту принять в целом проект закона о внесении изменений в некоторые законы Украины о сроке действия нулевой ставки ввозной пошлины на зерно. (укр.)

Зазначений законопроект передбачає продовження до 1 липня 2004 року терміну дії нульової ставки ввізного мита на окремі види товарів.

Необхідність внесення змін до законів "Про державне регулювання імпорту сільськогосподарського продукції" та "Про податок на додану вартість" викликане ситуацією, що склалася на продовольчому ринку в державі.

На засіданні Комітету зазначалося, що несприятливі погодні умови зими - літа поточного року негативно вплинули на стан озимих і ярих культур.

Ситуацію ускладнила також надто пізня весна, що затримало розгортання масових польових робіт. Незважаючи на вжиті Урядом заходи, спрямовані на забезпечення потреб в продовольчій, фуражній пшениці та житі, ситуація залишається вкрай напруженою і вимагає додаткових заходів стримання росту вартості продовольчого та фуражного зерна, задоволення попиту, насиченню ринку продовольчим та фуражним зерном, оскільки вирощеного врожаю не достатньо для покриття потреб внутрішнього ринку.

Пропонується застосування додаткових механізмів щодо зниження ціни на пшеницю продовольчу, фуражну та жито шляхом відміни мита та зняття податку на додану вартість при ввезенні на митну територію України, що зменшить відволікання обігових коштів підприємств та вартість кредитних ресурсів при закупівлі вказаної продукції по імпорту, а відповідно, в цілому зменшить ціну на жито та пшеницю, а також, враховуючи встановлення державного регулювання цін на борошно та хліб, пропонується механізм часткової компенсації збитків виробників борошна та хліба шляхом надання спеціалізованих преференцій по сплаті ПДВ. Порядок такої компенсації збитків встановлюється Кабінетом Міністрів України.

Прийняття внесених змін до зазначених законопроектів сприятиме стриманню рівня цін, що склався на пшеницю продовольчу, фуражну та жито, а також забезпечить збереження цінового паритету внутрішнього споживчого ринку, сприятливий механізм ціноутворення на м'ясомолочні продукти та дозволить стабілізувати ціни на хліб для споживачів, не допускаючи збитків виробників при встановленні державного регулювання цін.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також

Читайте также