Предложения Президента учтены в новой редакции Закона "О налоге на добавленную стоимость"

18.10.2003, 13:05

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам финансов и банковской деятельности рекомендовал парламенту принять в целом проект закона о внесении изменений в Закон "О налоге на добавленную стоимость" с учетом предложений Президента Украины и в редакции, предложенной членами Комитета. (укр.)

Зокрема, не є об'єктом оподаткування з ПДВ операції "безоплатної передачі в комунальну власність об'єктів житлового фонду та інших об'єктів соціальної інфраструктури, включаючи об'єкти незавершеного будівництва, які належать сільськогосподарським кооперативам, приватним (приватно-орендним) сільськогосподарським підприємствам, фермерським господарствам, господарським товариствам, а також іншим сільськогосподарським підприємствам, які засновано на приватній власності, із збереженням мережі та функціонального призначення об'єктів соціальної інфраструктури, передачі в комунальну власність разом з об'єктами соціальної інфраструктури майна підприємств, що обслуговували ці об'єкти, у тому числі основних фондів, ремонтно-будівельних баз, майстерень, транспортних засобів, прибиральної техніки, а також мережі електро-, тепло-, газа-, водопостачання і водовідведення, будівель і споруд, призначених для їх обслуговування (котелень, бойлерних, каналізаційних та водопровідних споруд, обладнання тощо), а також пожежних депо та пожежної техніки".

В чинний закон пропонується ввести нову щодо спеціального режиму оподаткування діяльності у сфері сільського та лісового господарства, а також рибальства.

Зокрема:

8.1.1."Будь-яка юридична або фізична особа, які провадять підприємницьку діяльність у сфері сільського господарства, лісового господарства, рибальства, з обробки чи переробки такої виробленої нею продукції, а також з надання супутніх послуг, визначених цією статтею (далі - сільськогосподарське підприємство), може обрати спеціальний режим оподаткування податком на додану вартість.

8.1.2.Спеціальний режим оподаткування передбачає:
- звільнення сільськогосподарського підприємства від обов'язків сплати цього податку за ставкою, визначеною пунктом 6.1 статті 6 цього Закону;
- оподаткування операцій з продажу (поставки) сільськогосподарським підприємством сільськогосподарської продукції за такими ставками податку: 6% від вартості проданих (поставлених) товарів лісового господарства та рибальства, супутніх ним послуг; 9% від вартості проданих (поставлених) товарів сільського господарства, супутніх ним послуг. Ставки податку, зазначені у цьому пункті, нараховуються на базу оподаткування, визначену згідно зі статтею 4 цього Закону.

8.1.3. Сума податку, отримана сільськогосподарським підприємством внаслідок застосування ставок, визначених пунктом 8-1.2 цієї статті повністю залишається у власності сільськогосподарського підприємства, не підлягає сплаті (стягненню) до бюджету та використовується для відшкодування сум податків на додану вартість, сплачених (нарахованих) таким сільськогосподарським підприємством на ціну виробничих факторів, а також для інших, визначених ним цілей; не включається до складу валових доходів сільськогосподарського підприємства з метою оподаткування податком на прибуток підприємств.

8.1.4. Якщо сума податку, нарахована (отримана) сільськогосподарським підприємством за ставками, встановленими пунктом 8-1.2 цієї статті, є меншою за суму податку, нараховану ним на ціну виробничих факторів за ставкою, визначеною пунктом 6.1 статті 6 цього Закону, то така від'ємна різниця не підлягає бюджетному відшкодуванню та включенню до складу валових витрат сільськогосподарського підприємства з метою оподаткування податком на прибуток підприємств.

8.1.5. Сільськогосподарське підприємство - суб'єкт спеціального режиму оподаткування має право на отримання експортного бюджетного відшкодування при експорті сільськогосподарської продукції (супутніх послуг). При цьому сума експортного відшкодування розраховується за правилами, визначеними пунктом 8.4 статті 8 цього Закону, з урахуванням того, що для її розрахунку береться частина податкового кредиту, яка виникла внаслідок придбання таким сільськогосподарським підприємством виробничих факторів, використаних у виробництві експортованої сільськогосподарської продукції (супутніх послуг).

8.1.6. Сільськогосподарське підприємство - суб'єкт спеціального режиму оподаткування не має права нараховувати та стягувати цей податок за ставкою, визначеною пунктом 6.1 статті 6 цього Закону при продажу (поставці) сільськогосподарської продукції або реєструватися суб'єктом спрощених систем оподаткування, які передбачають порядок сплати податку на додану вартість, відмінний від загальних норм Закону України "Про податок на додану вартість", чи звільнення від сплати цього податку.

8.1.7. При поставці сільськогосподарським підприємством товарів (послуг), які не підпадають під визначення сільськогосподарської продукції згідно з цією статтею, до складу податкових зобов'язань сільськогосподарського підприємства включаються суми податку, нарахованого за ставкою, визначеною пунктом 6.1 статті 6 Закону України "Про податок на додану вартість", а до складу її податкового кредиту включаються суми податку, нараховані на суму витрат, що не є виробничими факторами у сфері сільського господарства відповідно до цієї статті".
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також

Читайте также