В Севастополе состоялась конференция по вопросам развития ВМС Украины

01.12.2003, 11:25

В Севастополе на научно-практической конференции обсуждались состояние и перспективы развития Военно-Морских Сил Вооруженных Сил Украины. (укр.)

У Севастополі, за участю Головнокомандувача Військово-Морських Сил України контр-адмірала Ігоря Князя, відбулася науково-технічна конференція "Стан і розвиток Військово-Морських Сил Збройних Сил України". До її роботи було залучено керівний склад Головного командування українських ВМС, представників Центрального апарату Міністерства оборони, Міністерства промислової політики, провідних науково-дослідних, науково-виробничих і наукових установ, вищих військових навчальних закладів Збройних Сил України.

Захід відбувся з метою визначення напрямків подальшого розвитку Військово-Морських Сил України на сучасному етапі, створення ефективної кооперації, об'єднання зусиль науковців і промисловості, а також вироблення єдиних поглядів щодо розвитку теорії і будівництва українського флоту.

Виступаючи під час конференції, контр-адмірал Ігор Князь наголосив, що сьогодні Військово-Морські Сили України в цілому вже є організмом, який відповідає практично усім вимогам, які висуваються до військового флоту. "Водночас, - підкреслив Главком ВМС, - ми розуміємо, що бойові кораблі, які входять до складу українських ВМС, були побудовані в 70-90-ті роки минулого століття, а спроектовані ще значно раніше. Ті комплекси озброєння, якими вони оснащені, в значній мірі є морально і фізично застарілими, і це не може не позначатися на стані бойової готовності кораблів".

За словами контр-адмірала Ігоря Князя, враховуючи те, що згодом на ремонт і утримання кораблів доведеться витрачати коштів набагато більше, ніж той ефект, що можна буде отримати від виконання завдань цими кораблями, у Головкоматі ВМС прийшли до висновку виключити деякі кораблі і судна зі складу ВМС. З цього приводу вже є конкретні розрахунки і терміни.

Водночас, на переконання контр-адмірала Ігоря Князя, сьогодні, не чекаючи затвердження тих чи інших програм, необхідно працювати над створенням вітчизняного корабля. На думку головнокомандувача, з цією метою необхідно вирішити питання щодо закладки в Україні перехідного проекту корабля, щоб оснастити його вже українським озброєнням і модернізувати з урахуванням сучасних вимог. "Це буде той корабель, на якому ми усі разом зможемо провести випробовування вітчизняної техніки", - зазначив головнокомандувач. Проте, за його словами, сьогодні бюджет ВМС практично на 70% є бюджетом утримання, а загалом бюджетні потреби флоту фінансуються лише на 58-60%.

На думку головнокомандувача, головною метою реформування і розвитку ВМС України є створення мобільного, малочисельного, професійного, оснащеного новітніми зразками озброєння і військової техніки, постійно готового до виконання всього спектру покладених завдань Флоту. А рішення конференції будуть розглядатися як найважливіший експертний висновок, який стане основою для практичних дій керівництва Збройних Сил і Головного командування ВМС на майбутнє.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також