НАТО поблагодарил Украину за миротворческие усилия в Ираке и на Балканах

03.12.2003, 11:50

Министры обороны стран-членов НАТО выразили благодарность Украине за практический вклад в процесс стабилизации в Ираке и обеспечения мира на Балканах. (укр.)

2 грудня міністр оборони України Євген Марчук взяв участь у засіданнях Комісії Україна-НАТО (КУН) на рівні міністрів оборони та Раді євроатлантичного партнерства за участю країн членів та партнерів НАТО. Обидва заходи відбувалися у Штаб-квартирі НАТО в Брюсселі.

Під час засідання Комісії обговорювалися результати й досягнення України у співробітництві з НАТО в питаннях проведення реформ в галузі оборони і безпеки у 2003 році та визначалися основні пріоритети на наступний 2004 рік.

Перед своїми колегами з країн-членів Північноатлантичного альянсу виступив міністр оборони України Євген Марчук. Він, зокрема, відзначив, що вперше бере участь у засіданні Комісії на рівні міністрів оборони. У той же час, як колишній Секретар Ради національної безпеки та оборони України, добре обізнаний про дієвість спільної роботи у такому форматі, яка сприяє ефективній реалізації курсу держави на євроатлантичну інтеграцію.

"Минув рік роботи у новому для України та НАТО форматі - Плану дій. За цей час отримано значний досвід, який дає підстави для конкретних висновків, що свідчать як про певні здобутки, так і про суттєві недоліки.

Серед позитивних надбань, у першу чергу, необхідно згадати початок вперше у масштабі держави Оборонного огляду, започаткування основ сучасного прозорого оборонного планування, подальше впровадження цивільно-військових відносин та демократичного цивільного контролю над воєнною організацією держави, активнУ участь в операціях з підтримання миру під егідою НАТО та у складі багатонаціональної коаліції", - відзначив Євген Марчук.

У свою чергу міністри оборони країн-членів НАТО висловили вдячність Україні за її практичний внесок у процес стабілізації ситуації в Іраку та забезпечення миру на Балканах.

Про зміни у структурі НАТО та вплив цієї організації на країн-партнерів йшлося й у виступі міністра оборони України під час засідання Ради євроатлантичного партнерства: "Триваюча трансформація Альянсу є цілком логічним кроком у відповідь на головні виклики ХХІ століття - тероризм та поширення зброї масового знищення. Масштаби цих загроз та досвід операцій в Афганістані та, особливо, в Іраку вже давно диктують нагальну необхідність ширшого залучення потенціалу країн-партнерів".

За словами міністра оборони України, "партнери не збираються стояти осторонь та бути мовчазними спостерігачами згаданих процесів."

"З огляду на нові вимоги Альянсу, викладені у Празьких зобов'язаннях, ми повинні робити свій внесок у загальну справу," - наголосив Євген Марчук.

Відповідаючи на питання, яким чином це збирається робити Україна, керівник військового відомства зазначив: "Перш за все, активною участю у миротворчій діяльності у різних регіонах світу. Наприклад, Україна, яка з своїми контингентами та персоналом загальної чисельності у 2800 військовослужбовців вже входить у десятку найбільших світових контрибуторів безпеки. І ця робота буде продовжена і поширена.

По-друге, це військові можливості у окремих галузях, які можуть бути гідним доповненням до спроможностей збройних сил Альянсу."

На підтвердження такої позиції, Євген Марчук навів приклад активної участі контингентів Збройних Сил України в багатонаціональних операціях з підтримання миру й стабільності. Зокрема, використання досвіду українських інженерних підрозділів у розмінуванні, можливостей України щодо здійснення стратегічних перевезень українськими "Антоновими", захисту від зброї масового ураження тощо.

"У свою чергу, уроки, які набуваються протягом виконання спільних завдань з підтримання миру, - наголосів Євген Марчук, - є своєрідним дороговказом для всіх країн Ради євроатлантичного партнерства щодо найбільш ефективної підготовки військових підрозділів. Саме таким чином ми зможемо об'єднати наші зусилля у збереженні миру і стабільності."

Під час візиту до Брюсселю міністр оборони України мав двосторонні зустрічі з міністрами оборони США Дональдом Рамсфельдом та Латвійської Республіки паном Гіртсом Валдісом Крістовскісом, а також помічником генерального секретаря НАТО паном Джоном Колстоном.

Зокрема, керівники військових відомств України та США обговорювали питання подальшої спільної участі у об'єднаних стабілізаційних силах в Іраку, а також підтримки України з боку США у питанні переходу від реалізації Цільового плану до Плану дій щодо набуття членства в НАТО.

Євген Марчук та Гіртс Валдіс Крістовскіс обмінялися думками з приводу перспективних напрямків двостороннього співробітництва міністерств оборони України та Латвійської Республіки, зокрема, досвідом щодо набуття членства в НАТО, реформування збройних сил, здійснення оборонного огляду, організації оборонного планування з урахуванням стандартів НАТО тощо. Сторони розглянули також пропозиції щодо взаємного використання військових полігонів, а також участі у спільних маневрах в рамках програми "Партнерство заради миру".

Темою бесіди міністра оборони України та помічника генерального секретаря НАТО пана Джона Колстона були результати діяльності України в рамках Цільового плану, що розглядається керівництвом країни як підготовка до нового формату відносин з Альянсом. "У цьому контексті, - наголосив Євген Марчук, - підтримка наших зусиль з боку Міжнародного секретаріату та керівництва НАТО є визначальною для можливого приєднання до Плану дій щодо членства в НАТО під час Стамбульського самміту".
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також