В Болгарии прошла ежегодная встреча группы "BLACKSEAFOR"

04.04.2003, 11:32

Ряд важных вопросов проведения третьей активации Черноморской группы военно-морского сотрудничества "BLACKSEAFOR" обсудили в Варне командующие Военно-Морскими Силами Болгарии, Грузии, России, Румынии, Турции и Украины. (укр.)

2-3 квітня у болгарському місті Варна тривала щорічна зустріч командувачів Військово-Морських Сил країн Чорноморського регіону і засідання Комітету командувачів флотів країн-учасниць Чорноморської групи військово-морського співробітництва "BLACKSEAFOR".

У заходах крім командувачів Військово-Морських Сил країн-засновниць "BLACKSEAFOR" - Болгарії, Грузії, Російської Федерації, Румунії, Туреччини та України - взяли участь командувачі військових флотів Великої Британії, Німеччини, Греції, Іспанії, Італії, Нідерландів, США, Франції, а також головнокомандувач Об'єднаними Збройними Силами НАТО у Південній Європі та командувач Об'єднаними Військово-Морськими Силами НАТО у Південній Європі. Україну на цих заходах представляв Головнокомандувач Військово-Морських Сил Збройних Сил України адмірал Михайло Єжель.

Під час зустрічі командувачі флотів обговорили питання розвитку регіонального співробітництва, захисту судноплавства і навколишнього середовища, а також протидії можливим проявам тероризму.

В ході засідання Комітету командувачів флотів країн-учасниць "BLACKSEAFOR" було заслухано пропозиції, напрацьовані групою планування майбутньої активації, затверджено робоча програма і командний склад "BLACKSEAFOR" на поточний рік, розглянуто ряд керівних документів і план активації. Крім того, під час засідання Головнокомандувач Військово-Морських Сил ЗС України адмірал Михайло Єжель провів презентацію підсумків попередньої активації, що проходила під командуванням української сторони у серпні минулого року.

За підсумками проведення засідання Комітету командувачі Військово-Морських Сил Болгарії, Грузії, Російської Федерації, Румунії, Туреччини та України підписали "Лист рішення" щодо наступної активації.

Третю активацію Чорноморської групи військово-морського співробітництва "BLACKSEAFOR" заплановано провести у період з 3 по 30 серпня цього року.

Угоду щодо створення Чорноморської групи військово-морського співробітництва "BLACКSEAFOR" було укладено 2 квітня 2001 року у Стамбулі (Туреччина) з метою сприяння подальшому зміцненню дружби, добросусідських відносин та взаємної довіри між причорноморськими державами, а також для зміцнення миру та стабільності шляхом поглиблення співробітництва та взаємодії між військово-морськими силами.

Завданнями "BLACКSEAFOR" є проведення пошуково-рятувальних операцій, операцій з надання гуманітарної допомоги, розмінування, захист навколишнього середовища, візити доброї волі. Для вирішення цих задач було створено оперативне з'єднання, до складу якого входять по тральщику від Болгарії, Російської Федерації, Румунії і Туреччини, патрульний катер від Грузії та корабель спеціального призначення від України. Дане з'єднання може також брати участь в операціях ООН та ОБСЄ за згодою всіх країн-учасниць.

Командувач "BLACKSEAFOR" призначається на один рік. Посада переходить за принципами ротації від однієї країни до іншої в алфавітному порядку. Минулого року командувачем спільного з'єднання було призначено представника Військово-Морських Сил ЗС України капітана І-го рангу Ігоря Тенюха. Цього року на посаду командувача Чорноморською групою військово-морського співробітництва буде розглядатися кандидатура представника ВМС Болгарії.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також