Над территорией Украины проведен второй в этом году наблюдательный полет

17.05.2003, 12:23

В соответствии с Договором об "Открытом небе" инспекторы Королевства Норвегия совершили наблюдательный полет над территорией Украины. (укр.)

12-16 травня, у відповідності з Договором про "Відкрите небо", в Україні працювала група верифікаторів Королівства Норвегія, яку очолює старший льотний представник інспекційної місії Муртінуссен Бернт. До складу спостережної місії також входять верифікатори Німеччини та Франції.

13 травня на аеродромі Відкритого неба Кульбакіно, що на Миколаївщині відбулося узгодження плану місії та передпольотна інспекція літака. Потім іноземні верифікатори здійснили спостережний політ над визначеними районами України за маршрутом, загальна довжина якого складала до 1400 км.

Це вже другий в цьому році спостережний політ, який здійснюють іноземні інспектори над територією України. Всього у рамках Договору та за двосторонніми домовленостями у 2003 році над Україною буде проведено 10 спостережних польотів. У свою чергу українські верифікатори мають здійснити 7 спостережних польотів над територіями країн-учасниць Договору. Зокрема, в червні цього року українські верифікатори планують здійснити спостережний політ над територією Норвегії.

Договір про "Відкрите небо" передбачає застосування режиму "Відкритого неба" з метою розвитку відкритості та транспарентності, сприяння виконанню діючих, або наступних угод у галузі контролю над озброєннями, а також розширенню можливостей щодо запобігання криз та кризових ситуації. Крім того, у майбутньому передбачено розповсюдження режиму "Відкрите небо" на моніторинг та захист навколишнього середовища.

Договір було підписано у 1992 році в Хельсінкі (Фінляндія) 25 країнами, в тому числі і Україною. Він став першим міжнародним документом, який підписала Україна, маючи статус незалежної держави. Згодом до нього приєдналося ще 2 країни. Згідно з міжнародними правовими нормами, Договір набув чинності після його ратифікації парламентами всіх країн-членів. Останнім його ратифікувала Російська Федерація 20 травня 2001 року (Україна - 2 березня 2000 року).

1 січня 2002, через 10 років з моменту підписання, Договір вступив в дію. За цей час було підготовлено відповідний персонал, літаки, екіпажі та спеціальне обладнання. У зв'язку з тим, що тільки 9 країн-членів Договору мають спостережні літаки, у минулому році українська сторона два рази надавала власний літак в оренду для проведення польотів в інтересах інших країн-членів Договору.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також