Первый выпуск Курсов подготовки многонациональных штабов

31.05.2003, 12:36

Выпускники Курсов многонациональных штабов пополнят украинские миротворческие контингенты в Сьерра-Леоне и Ливане. (укр.)

31 травня о 14.00 у Києві відбудеться перший випуск слухачів Курсів підготовки офіцерів багатонаціональних штабів у Національній академії оборони України, які закінчили навчання за програмою "Курс перекладачів миротворчих підрозділів".

35 офіцерів, які вже мали достатню мовну підготовку, після тестування у Національному університеті імені Т. Г. Шевченка, протягом двох тижнів проходили тут спеціальну допідготовку. Відразу після випуску 29 з них у складі українського контингенту будуть направлені виконувати миротворчу місію у Сьєрра-Леоне, решта - поповнить 3-й окремий інженерний батальйон ЗС України у складі Тимчасових сил ООН в Лівані.

Курси підготовки офіцерів багатонаціональних штабів (ПОБНШ) у Національній академії оборони України почали діяти 28 серпня 2000 року при активній підтримці представників офісу зв'язку НАТО в Україні, школи НАТО SHAPE, Ад'юнктури ВМС США, Британської Ради в Києві.

Їх створення було пов'язано з активною участю Збройних Сил України у програмі НАТО "Партнерство заради миру" та в операціях багатонаціональних сил з підтримання миру. Все це вимагало підготовки досвідчених фахівців у галузі планування і проведення миротворчих операцій, співробітництва з НАТО та удосконалення національної навчально-тренувальної бази і доведення її до світових стандартів.

Для досягнення взаємосумісності Збройних Сил України з арміями країн-членів НАТО в ході проведення операцій з підтримання миру використовуються навчальні матеріали НАТО, документація ООН, сучасні методики та системи підготовки. Здійснюється підготовка військових фахівців за єдиною для системи освіти країн-членів НАТО програмою і виключно англійською мовою.

Навчання офіцерів проходить за чотирма напрямками: орієнтаційний курс, оперативний та матеріально-технічного забезпечення під час операцій з підтримання миру, а також курс військових спостерігачів (проводиться двічі на рік). Також двічі на рік випускатимуть офіцерів за фахом "перекладач миротворчих підрозділів" та "бортпровідник-перекладач миротворчого підрозділу", безпосередньо перед ротацією українських контингентів.

На всіх курсах проводиться попередньо мовна підготовка і теоретична та практична підготовка. Також на оперативному курсі проходить практичне вивчення штабних процедур за стандартами НАТО. Поглиблена практична підготовка (порядок визначення мінних полів, встановлення блок-постів тощо) здійснюється на базі Яворівського навчального центру.

Крім цього, на базі Курсів підготовки штабних офіцерів проводяться курси з міжнародного права під час проведення операцій з підтримки миру та курс боротьби з тероризмом. Ці два курси проводяться американськими та турецькими фахівцями.

Всього за період існування Курсів ПОБНШ підготовлено 220 офіцерів для роботи у складі міжнародних миротворчих контингентів.

Про те, що українські курси ПОБНШ зайняли гідне місце в міжнародній системі підготовки миротворчого персоналу, говорить той факт, що Генеральний штаб ЗС України вже отримав прохання щодо проведення навчання представників Республіки Азербайджан, Аргентинської Республіки, Республіки Грузія, країн Балтії. Представник Литви вже пройшов навчання на оперативному курсі у 2001 році. Ведеться активна підготовча робота щодо залучення офіцерів з вищеназваних країн. У найближчому майбутньому планується збільшення напрямків підготовки офіцерів для операцій з підтримання миру.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також