В Вооруженных Силах Украины будет три вида войск

24.05.2003, 12:58

В Министерстве обороны Украины состоялось заседание коллегии по вопросам перехода Вооруженных Сил Украины на трехвидовую структуру. (укр.)

22 травня у Києві під головуванням міністра оборони України генерала армії України Володимира Шкідченка відбулося розширене засідання колегії Міністерства оборони України.

На розгляд засідання виносилося питання створення на базі Військово-повітряних сил і Військ протиповітряної оборони Збройних сил України нового виду ЗС України, а відтак і перехід української армії на тривидову структуру.

З доповіддю з цього питання виступив начальник Генерального штабу Збройних сил України генерал-полковник Олександр Затинайко, який зазначив, що створення нового виду ЗС передбачено Указом Президента України "Про заходи щодо подальшого зміцнення обороноздатності держави", і вніс пропозицію завершити формування нового виду Збройних сил у 2005 році.

За цей час, на думку доповідача, буде створено командування нового виду Збройних сил, реформовано військові частини, оптимізовано структуру бойового складу, скорочено чисельність тилових і забезпечуючих структур.

Перехід української армії на тривидову структуру військове керівництво розцінює як ще один крок до створення професійної армії європейського зразка, що дозволить підвищити рівень бойової та мобілізаційної готовності, забезпечити централізацію керівництва силами і засобами, зменшити кількість зразків техніки та озброєння, в результаті чого стане можливим заощадити суттєві кошти на їх утримання і модернізацію.

Підбиваючи підсумки обговорення питання переходу на тривидову систему Збройних сил України, глава українського оборонного відомства генерал армії України Володимир Шкідченко наголосив, що цей процес має бути плановим і поступовим. Особливу увагу присутніх було акцентовано на необхідності ретельних фінансових розрахунків і вирішенні соціальних питань військовослужбовців і членів їхніх сімей.

Друге питання засідання колегії Міністерства оборони України було присвячено підведенню підсумків забезпечення життєдіяльності військ (сил) у зимовому періоді 2002-2003 років і завданням з підготовки до зими матерільно-технічної бази тилу і казармено-житлового фонду Збройних сил України у 2003-2004 роках.

Виконуючий обов'язки начальника тилу ЗС України генерал-лейтенант Анатолій Напольських, який доповідав з цього питання, зазначив, що у зимовому періоді 2002 року тилове забезпечення здійснювалося за мінімальними потребами. При цьому основні зусилля були зосереджені на забезпеченні Об'єднаних сил швидкого реагування та організаційних заходів, які проводилися у Збройних силах України.

На засіданні відзначалося поліпшення забезпечення авіаційним гасом льотних частин і з'єднань, а також належний рівень продовольчого забезпечення. Варто зазначити, що лише в минулому році Збройні сили України завдяки власним підсобним господарствам поставили на солдатський стіл 645 тонн м'яса, 774 тонни молока, 195 тисяч яєць і 1579 тонн овочів та зелені. Зокрема, тільки Сухопутні війська ЗС України в такий спосіб здали на планове забезпечення військ продовольства на 6 млн. гривень.

З метою якісної підготовки до зимового періоду 2003-2004 років, вирішено особливу увагу приділити ремонту і підтриманню в належному стані об'єктів енергопостачання, завчасному накопиченню зимових сортів пального і мастильних матеріалів. Також посадовим особам доручено укласти договори на постачання картоплі та овочей.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також