Минобороны начало выполнение плана, принятого Кабинетом Министров

25.08.2003, 13:08

Военное ведомство начало реализацию плана мер по выполнению Программы деятельности Кабинета Министров Украины. (укр.)

Міністром оборони України Євгеном Марчуком затверджено план заходів військового відомства щодо виконання Програми діяльності Кабінету Міністрів України, якою передбачається здійснити низку заходів направлених на зміцнення обороноздатності держави, розвиток високотехнологічних перспективних галузей та більш ефективне використання промислового потенціалу військового відомства.

Серед пріоритетних завдань - удосконалення нормативно-правової бази з питань забезпечення життєдіяльності Збройних Сил та інших військових формувань, підготовка та сприяння прийняттю Верховною Радою України нової редакції Воєнної Доктрини. Значну увагу приділено удосконаленню механізмів цивільного контролю над Збройним Силами та забезпеченню прозорості процесів підготовки та прийняття рішень з питань національної безпеки і оборони, поступове збільшення асигнувань на фінансування обороноздатності держави з метою виконання Закону "Про оборону України", координація дій щодо реалізації завдань Державної програми реформування та розвитку ЗС на період до 2005 року, виконання заходів щодо участі України в структурах європейської та євроатлантичної безпеки тощо.

Планом враховано також необхідність продовження реструктуризації підприємств військово-промислового комплексу та сприяння впровадженню пілотних проектів випуску нових конкурентноспроможних виробів, модернізація підприємств та створення базових науково-виробничих і технологічних центрів, комерціалізація космічної діяльності, зокрема, реалізація міжнародних комерційних проектів та розширення ринку космічних послуг. Зокрема, відповідно до Закону України "Про особливості приватизації підприємств, що належать до сфери управління Міністерства оборони України" впродовж 2003 - 2005 років на 66 підприємствах МО планується змінити організаційно-правові форми господарювання, а ще на 45 підприємствах військового відомства здійснити заходи реформування.

Вже до кінця 2005 року планом передбачається створення нового виду ЗС України на базі Військово-Повітряних Сил і Військ Протиповітряної оборони, що означатиме завершення переходу Збройних Сил з чотирьох на трьох видову структуру. Триватиме процес зменшення кількості військових організмів та особового складу, а також приведення пропорції між кількістю офіцерів, сержантів і рядових до загальносвітових норм.

З метою удосконалення механізмів цивільного контролю над Збройними Силами та іншими військовими формуваннями вже у IV кварталі 2003 року на базі Національної академії оборони України планується організувати курси з питань демократичного контролю над ЗС, військово-цивільних та оборонних питань відповідно до розроблених в Національній академії оборони України навчальних програм та тематичних планів. Щорічно спільно із органами місцевого самоврядування та місцевими державними адміністраціями буде відпрацьовуватися план відвідування суб'єктами демократичного цивільного контролю об'єднань, з'єднань і частин Збройних Сил України.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також