Корабли военно-морской группы "Blackseafor" побывали в Новороссийске

29.08.2003, 11:48

В Новороссийске экипажи кораблей Совместной черноморской военно-морской группы "Blackseafor" продемонстрировали спасательную технику и провели тренировки действий морской пехоты во время обороны кораблей в порту. (укр.)

В рамках проведення третьої активації Спільної чорноморської військово-морської групи "Blackseafor" кораблі цього з'єднання зайшли з візитом "доброї волі" до російського порту Новоросійськ.

Під час перебування у Новоросійську військові моряки країн-засновниць з'єднання - Болгарії, Грузії, Росії, Румунії, України та Туреччини - зустрілися з військовим та цивільним керівництвом російського міста-героя, представниками міських гуманітарних організацій, а також провели передпоходову нараду та прес-конференцію.

Крім того, екіпажі кораблів "Blackseafor" продемонстрували представникам Міжнародного Червоного Хреста та Міністерства з надзвичайних ситуацій Російської Федерації рятувальну техніку, що використовується в країнах-учасницях активації, а також провели тренування із зв'язку та дій морської піхоти під час оборони кораблів у порту.

В ході цьогорічної активації, під час здійснення переходів морем кораблі та судна з'єднання проводять спільні тренування з тактичного маневрування, формування гуманітарного корабельного конвою, тралення фарватеру, протикатерної, протичовнової та протиповітряної оборони, передачі вантажів на ходу, надання допомоги ушкодженому кораблю і людині, що опинилася за бортом, буксирування кораблів, захисту з'єднання в порту і на якірній стоянці та пошуково-рятувальні заходи. Також військові моряки відпрацьовуватимуть дії в складі багатонаціонального штабу.

Під час третьої активації, яка триватиме до 31 серпня, кораблі і судна "Blackseafor" пройдуть близько 1800 морських миль. Загальна чисельність особового складу з'єднання становить близько 750 чоловік.

Кораблі "Blackseafor" перебували у Новоросійську до 27 серпня. Після цього вони вирушили до грузинського порту Поті, де перебуватимуть з 29 до 31 серпня.

Відповідно до укладеної 2 квітня 2001 року в Стамбулі Угоди про створення Спільної чорноморської військово-морської групи (військові моряки це з'єднання ще називають "за викликом"), основними завданнями "Blackseafor" є проведення операцій з пошуку та рятування, гуманітарних, протимінних операцій, операцій щодо захисту навколишнього середовища, візити доброї волі та інші завдання за згоди держав-учасниць.

У третій активації Спільної чорноморської військово-морської групи "Blackseafor", яка розпочалася 3 серпня 2003 року, беруть участь військові кораблі та судна країн-засновниць цього з'єднання. Зокрема, Військово-Морські Сили України представлено корветом "Вінниця", болгарський військовий флот представлено фрегатом "Смелі", Грузія відрядила ракетний катер "Тбілісі", корвет типу "Тетал" представляє румунський військовий флот, Російська Федерація представлена фрегатом "Питлівий", а Туреччина - фрегатом "Фатіх". Крім того, Військово-Морські Сили Болгарії та Туреччини виділяють у якості сил забезпечення по одному підвідному човну.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також