Украинские миротворцы в Ираке приступили к выполнению своих обязанностей

27.08.2003, 10:51

Украинские миротворцы в Республике Ирак открыли счет успешно выполненным операций. (укр.)

Менш ніж за два тижні особовий склад 5-ї окремої механізованої бригади Збройних Сил України у складі міжнародних стабілізаційних сил в Республіці Ірак встиг передислокуватися з Кувейту до місця призначення, обладнати базовий табір на території військового аеродрому колишніх ВПС Республіки Ірак та приступити до виконання бойових завдань. Одразу ж було відкрито рахунок успішних операцій.

22 серпня у місті Ель-Кут українські миротворці разом з морськими піхотинцями США затримали двох місцевих мешканців, у яких було вилучено автомат АК-47. А трохи пізніше - ще двох озброєних осіб, які при затриманні вчинили опір і відкрили вогонь. Завдяки майстерності та професіоналізму миротворців, вдалося обійтися без жертв. Затриманих було передано до військової поліції США. Наступної ночі, 23 серпня, о 00 годин 30 хвилин, український патруль надав допомогу іракським поліцейським у затриманні 9 нелегальних мігрантів, які незаконно перетнули кордон Ірану з Іраком.

При проведенні інженерних робіт із обладнання табору та технічних позицій українськими саперами було знайдено 48 вибухонебезпечних предметів. Усі вони вилучені та передані для знешкодження американській стороні.

Тільки 23 серпня, напередодні святкування Дня незалежності України, фахівці групи координації та контролю розмінування на чолі з майором Віталієм Галіциним, знайшли на території табору 5 протипіхотних фугасних мін ізраїльського виробництва. Усі вони мали по 180 грамів тротилу та знаходилися у пластикових корпусах, через що розпізнати їх за допомогою звичайного міношукача було надзвичайно важко. Трохи пізніше неподалік від них було знайдено сигнальну ракету М-664 калібром 40 мм виробництва США. А під вечір цього ж дня - ручну гранату Ф-1.

Розпочавши виконання бойових завдань, командування бригади внесло деякі корективи в організацію служби. Наприклад, створено тактико-оперативний центр. Його задача - координація діяльності підрозділів, які виконують поточні завдання та оперативно реагувати на зміни обстановки в зоні відповідальності українського контингенту.

25 серпня, українські миротворці спільно з особовим складом 3-го батальйону морської піхоти збройних сил США здійснювали патрулювання ділянки ірано-іракського кордону, охороняли аеродром та визначені об'єкти. Для виконання цього оперативного завдання залучалося 1116 чоловік особового складу та 140 одиниць техніки, зокрема, 42 одиниці бронетанкової.

Цього ж дня було завершено перевезення майна 52-го окремого механізованого батальйону з міста Ель-Кут до нового місця базування батальйону, неподалік населеного пункту Ес-Сувейра.

Передбачається, що сьогодні, 26 серпня, до патрулювання ірано-іракського кордону, охорони аеродрому та визначених об'єктів буде залучено 856 чоловік особового складу та 109 одиниць техніки. Решту миротворців буде залучено до облаштування місць дислокації та забезпечення повсякденної діяльності.

Стан здоров'я особового складу задовільний. На даний час хворих у бригаді немає.

Український миротворчий контингент зі складу міжнародних стабілізаційних сил в Республіці Ірак налічує 1656 військовослужбовців. Це другий за чисельністю контингент у складі бригади "Центр-Південь" польського сектору відповідальності.

За станом на 26 серпня ц. р. управління 5-ї окремої механізованої бригади, особовий склад 51 окремого механізованого батальйону (омб) та 19-го окремого спеціального батальйону (осб) - всього 1060 чоловік та 214 одиниць техніки, базується поблизу аеродрому Ель-Кут.

94 військовослужбовців та 25 одиниць техніки 19 осб розташуються в місті Ель-Кут. Ще 125 миротворців 51 омб та 304 миротворців 52 омб розміщуються відповідно у прикордонному форті в районі населеного пункту Бадра та місті Ес-Сувейра.

У штабі багатонаціональної дивізії "Південь-Центр" (м. Вавілон) виконують обов'язки 5 українських офіцерів. Ще 11 миротворців працюють у штабі Коаліційних об'єднаних оперативних сил (м. Багдад) .
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також